„Бермудските триъгълници” – загадъчните места

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

През март от радарите изчезна полет 370 на малайзийските авиолинии.

Но това не е единственият случай, когато трагично изчезване разтърсва целия свят.

По земното кълбо са разпръснати загадъчни места, които се славят с необясними изчезвания.

Морето на Дявола

Водите южно от Токио носят зловещото название Море на Дявола, тъй като в тях са изчезнали немалко рибарски лодки и по-големи кораби. През 1953 г. научноизследователският кораб Kaiyo Maru с 31-членен екипаж, включително учени, се отправил към Морето на Дявола да разследва тези тайнствени изчезвания. Сещате ли се какво се е случило с този кораб? Той изчезнал.

Но неговият край не е бил загадъчен. Корабът бил унищожен от вулкан. Членовете на екипажа изследвали наскоро образувал се вулканичен остров, когато се случило изригването, убило всички. Адвокатите на Морето на Дявола пренебрегнали факта, че количеството рибарски лодки, изчезнали в този регион, не превишава количеството на загубените лодки в други японски води.

Езерото Пирамида

Северно от Рино, щата Невада, в резервата на племето паюти, според местната легенда любителите на рибата изчезват във водите на езерото Пирамида практически всяка пролет.

Предполагаеми демонични духове, „деца на водата“, хващат рибарите и ги водят към гибел, а телата им изчезват. На брега на езерото Пирамида плачът на водните деца пронизва тишината, а ехото от смеха на невидимите деца резонира от пирамидалната скала, дала името на езерото.

Но ако езерото отнема живот всяка година (според твърденията на местните обитатели), защо местните издания не пишат за това?

Горното езеро

Легендата на племето чипеуа гласи, че Горното езеро никога не връща своите мъртъвци. Но причината, поради която езерото пази своите жертви, далеч не е загадъчна. Студените води предизвикват бавно разлагане, което в обичайни условия би довело до изпълването на тялото с газове и изплуването му на повърхността.

Над 200 кораба са изчезнали в Горното езеро, особено в южната му част. Интензивните бури предизвикват десетметрови вълни, които за развлечение потапят всеки кораб за един миг.

Тази съдба застигнала и 210-метровия „Едмънд Фицджералд“. Подводните владения на нос Сиг са станали резерват за множество отломки от кораби, които привличат гмуркачите. Но други кораби са изчезнали, без да оставят и следа.

Бермудският триъгълник

Най-известното име в този списък напразно има такава репутация. Да, имало е значителни произшествия в Бермудския триъгълник, който се простира от Южна Флорида до Бермудите и Пуерто Рико, включително изчезването на USS Cyclops с 309-членен екипаж през 1918 година. Пет американски бомбардировача Avenger изчезват там през 1945 година.

Бермудският триъгълник се слави със силни бури, променливо време и коварни плитчини, ако се вярва на океанолозите. Заедно с лошото време триъгълникът е известен и с един от най-оживените морски пътища на планетата.

Но изчезванията на кораби и самолети в тази зона не надвишават тези от останалите загадъчни места на нашата планета. Бермудският триъгълник дори не е имал лоша слава до 50-те години на миналия век, едва след това се прославил благодарение на раздути и дори измислени истории, появили се през следващите няколко десетилетия. И така, както много други неща в нашия живот, Бермудският триъгълник се е превърнал в нарицателно.

Саргасово море

Източно от Бермудския триъгълник циркулиращите течения са създали Саргасово море. Плаващите водорасли създават цели килими по Саргасово море, които се въртят от силните течения. Дълго време моряците избягвали този регион и разпространявали легенди за кораби призраци, плаващи там. През 40-те години на XIX век един от тези кораби бил „Розали“, който бил намерен празен, без нито един член на екипажа на борда.

© 2000-04 University Corporation of Atmospheric Research (UCAR), ©1995-1999, 2000 The Regents of the University of Michigan,1994

Западно от Саргасово море през 1872 г. бил открит един от най-загадъчните кораби призраци в морската история – „Мари Селест“. Целият екипаж, включително съпругата и дъщерята на капитана, изчезнали, макар целият товар на кораба да бил непокътнат.

Една от версиите гласи, че изтичане на етанол може да е изплашил екипажа, в резултат на което е напуснал кораба поради опасност от взрив. А спасителната лодка може да е потънала по време на буря.

Мичиганският триъгълник

Северният братовчед на Бермудския триъгълник – Мичиганският триъгълник – се простира от Лудингтън до Бентън Харбър, щата Мичиган, и Манитоуок, щата Уисконсин. Кораби и поне един самолет – такива са трофеите на този регион.

През 1891 г. шхуната „Томас Хюм“ и екипажът ѝ от седем души отплавала в Мичиганския триъгълник, но не се върнала и не оставила никакви следи. През 1921 корабът „Роза Бел“ бил открит да плава празен в триъгълника, без 11-членния си екипаж. През 1950 година над Мичиганския триъгълник изчезва полет 2501 на Northwest Airlines с 58 пътници на борда.

Бенингтънският триъгълник

Бенингтънският триъгълник, югозападно от щата Върмонт, е последното място, където видели петима души, изчезнали в периода между 1945 и 1950 г.

Първия път изчезнала 18-годишна туристка, макар че двамата ѝ спътници били само на 100 метра зад нея. Три години по-късно, на същия ден, от движещ се автобус изчезнал човек. Никой не забелязал неговото изчезване.

Едно от най-логичните обяснения е сериен убиец в горите на Върмонт. И все пак серийните убийци преследват определени демографски групи. Сред изчезналите в Бенингтънския триъгълник имало и 74-годишна жена екскурзовод, и 8-годишно момче.

Южноатлантическа аномалия

Странни и мощни сили обвиват Земята с енергия, но в тях няма нищо свръхестествено. Радиационният пояс Ван Алън образува нещо като поничка от заредени частици около планетата. Поясът е най-близо до Земята над Южна Америка и Атлантическия океан край Източна Бразилия. Този регион се обозначава от НАСА като Южноатлантическа аномалия.

При преминаване през аномалията телескопът „Хъбъл“, спътници и други космически апарати са получавали и получават интензивна бомбардировка от протони – строителни елементи на атомите, с енергия над 10 милиона електронволта.

© Gravity Probe B

Намирайки се на 200 000 километра от повърхността, аномалията не би трябвало да влияе на нищо, което се намира на земята или на самолетите. Но някои обясняват с нея разбиването на полет 447 на Air France през 2009 година, при което загиват 228 души.

Истинската причина за катастрофата може да е просто бъг в навигационния инструмент, който се нуждаел от промяна на няколко реда в кода, според мнението на учените от Политехническия институт Ренселер.

И така, огледайте се внимателно – има ли около вас някой „триъгълник“?

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори