Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без връзка с 21 век: дрон засне скрито племе в Амазония

28 август 2018 г. в 11:14
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:20

Експедиция, проведена през 2017 в дълбините на амазонските джунгли хвърли светлина върху живота на малка общност, за която се смята, че няма контакт с външния свят.

Колкото и невероятно да звучи, тази малка част от човечеството остава изолирана от глобалната икономика, технологиите и комуникациите на 21 век. Огромното предизвикателство е културата на тези хора да бъде изучена без да има намеса.

Въздушни кадри, публикувани от бразилската Национална индианска фондация (Fundação Nacional do Índio, или Funai), показват на света малки фигури, които ходят из гората, без да обръщат внимание на камерата, която се рее във въздуха високо над тях.

Вижте ги във видеото:

Други кадри заснети от експедицията на земята показват канута и ръчни инструменти, създадени от изолираното племе в югозападната част на бразилския щат Амазония.

Funai (фондацията) държи под око това неназовано племе от години, но това е първият път, в който успява да заснеме дискретно конкретни индивиди с камера.

Този регион е дом на повече изолирани племена от всяко друго място в страната. За поне 19 общности в тази част на Амазония е потвърдено, че имат много слаб или никакъв контакт с глобалната култура. Често този контакт е бил прекратяван напълно поради травматични събития.

Повечето от тях изглежда са наясно, че има друг свят, извън тяхното ъгълче в дъждовната гора. Не става дума за наивни племена, на които им предстои да открият пластмасата, мобилните телефони и Кока Колата.

Funai казва, че членовете на тези общности изглежда знаят за селското стопанство или градските центрове в техния регион.

„Ако искаха контакт с външния свят, щяха да търсят начин да комуникират с нас“, казва Бруно Перейра, координатор на Funai пред AP.

Те обаче не го правят поради една проста причина. Предишните им сблъсъци с модерния свят са били всичко друго, но не и мирни.

Миналата година Funai разпространи кадри на индивид, за който се смята, че е последният от своето племе. Един от членовете на предишна експедиция е бил улучен с една от неговите стрели, което дава ясна индикация за отношението му към социалните връзки с външния свят.

И наистина, кой може да го вини? Семейството му вероятно е избито от наемници, наети от нелегални колонизатори и ранчери. Неговата история за съжаление е напълно обичайна. Друго изолирано племе в западна Бразилия наскоро беше избито от златотърсачи, които по – късно се хвалели със своите действия.

Вероятно най-лошото е, че много други вероятно са държали устите си затворени, така че шансът други племена да са изтрити от лицето на земята без изобщо да се чуе за тях е огромен.

Тази изолирана част на света, океанът от дървета в Амазония, крие големи мрежи от нелегални дейности, ръководени от хора, които не се славят с особено зачитане на човешките права.

За да може тези уязвими общности да бъдат защитени, трябва да знаем колкото може повече за тяхната култура.

Това не е лесно, ако изследователите трябва да останат на безопасно разстояние. Отвъд чисто етичните аргументи да се установи контакт въпреки тяхното нежелание, остава рискът от пренасяне на болести, което също представлява заплаха за тяхното оцеляване.

От Funai не са имали контакти с членове на изолираните общности в Бразилия вече повече от три десетилетия.

Напредъкът на технологиите обаче предоставя възможности за наблюдение дълбоко в техните територии и проследяване на дейността им без риск от намеса.

Дронове са били използвани за заснемане на кадри с хора, проправящи си път през дърветата. Един може да бъде видян да носи копие.

Други снимки разпространени от Funai показват малка брадва и кану на брега на реката.

(Funai)

(Funai)

Тези фрагменти от техния живот може да не изглеждат грандиозни, но събирането на малки парченца от картината помага за по-добра представа за начина им на живот.

„Колкото повече знаем за начина на живот на изолираните общности, толкова по-добре екипирани сме в мисията да ги опазим“, казва още Перейра.

Това помага и за определяне на конкретните заплахи, пред които са изправени изолираните общности в тази изолирана част на света.

Има надежда за тях. Един от изолираните народи в територията Йаномами в Бразилия се считаше за потенциална жертва на агресивна незаконна минна дейност, но въздушни кадри, заснети през 2016-та показаха, че племето не само е в безопасност, но и броят на членовете му се е увеличил.

Можем да се надяваме, че и тази нова безименна засега племенна група ще има същото добро бъдеще.

Източник sciencealert.com.

Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.

Категории на статията:
Антропология