Безпилотен КамАЗ направи първите си „крачки“ (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© КамАЗ
Антония Михайлова

Разработчиците на КамАЗ с автономна система за управление публикуваха видеоотчет за изпитанията на новия камион на затворен полигон. Безпилотният товарен автомобил е толкова „умен“, че скоро може да излезе по обществените пътища. Макар засега и за заключителния етап на тестовете, пише Автовести.ру.

Автономният товарен автомобил се ускорява самостоятелно, прави завои, спира пред препятствия и пешеходци и тем подобни. Засега той прави това под контрола на изпитатели, които се намират в кабината. Но има вероятност в бъдеще безпилотният КамАЗ да се отправи на самостоятелен „полет“.

Освен това разработчиците твърдят, че руската безпилотна система, за разлика от чуждите аналози, няма такава нужда от пътна маркировка. Европейските товарни автомобили я използват като един от ориентирите за определяне на своето положение на пътя, а руската машина можела да се движи както по пътища с едва различима маркировка, така и по трасета, където такава няма изобщо.

По предварителни планове серийната версия на безпилотния камион ще бъде пусната на пазара през 2022 година, но не само в Русия, а и за износ. Разработчиците казват, че основният проблем за толкова дълъг срок не е в необходимостта да се усъвършенства технологията, а в проблеми със законите.

За създаването на необходимата за извеждането на безпилотни автомобили на пътя нормативна база ще бъдат необходими поне няколко години.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Автомобили

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори