Безценен древен ръкопис е открит в Египет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Белгийски археолог случайно открил най-дългия и древен ръкопис, съобщава Discovery.

Невероятното е, че за откриването на безценния според учените манускрипт не било необходимо провеждането на разкопки. Той бил открит на прашните лавици в архива на библиотеката на Египетския музей в Кайро.

Произходът му е неизвестен. Установено е само, че преди около 70 години музеят го придобил от търговец на антики. След това започнала Втората световна война, ръкописът бил прибран в архива и забравили за него.

Едва сега белгийският археолог Уаел Шербини (Wael Sherbiny) открил безценния ръкопис в музея. По думите му свитъкът е ней-дългият от древните документи, известни до днес. Дължината му е около два и половина метра, като коженият свитък съдържа текстове и илюстрации от двете страни.

Учените смятат, че това е бил религиозен ръкопис, използван при извършване на обреди. Свитъкът изобилства и от религиозни магии, формулирани в първо лице единствено число.

Според Шербини той съдържа текстове от „Книга на двата пътя“ от началото на Средното царство, предшестваща появата на „Книга на мъртвите, появила се в Новото царство. Изображенията и текстовете в нея разказват за задгробния живот и са били в основата на много погребални ритуали.

Ученият не изключва, че свитъкът може да се окаже един от оригиналните източници на „Книга на двата пътя“. Установено е, че възрастта му е повече от 4000 години.

Сега папирусът се изследва подробно. По предварителна оценка текстовете в свитъка са много по-стари от гробниците от Деир ел-Бахри, където тези текстове са открити за първи път. Потвърждение на това е и че ръкописът е върху кожа, която по това време в Египет се оценявала по-високо от папируса.

Заради сухия климат в Египет папирусите са се съхранили много добре, докато пергаментите (или техните по-примитивни предшественици), макар да са били по-важни, в голяма степен са изчезнали. Известни са още шест ръкописа на същата възраст, но всички те са на папируси.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори