Откриха 16 пирамиди в древно гробище

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Една от шестнадесетте пирамиди, открити в Судан. © SARS NDRS Archive
Димитър Димитров

Останките на 16 пирамиди са открити в гробище в древния град Гематон в Судан. Под пирамидите е имало и гробници. Постройките са на около 2 000 години, когато на територията на Судан се е намирало кралство Куш. Пирамидите са били много популярни сред този народ и са строени масово преди краха на кралството през IV век.

Дерек Уелсби (Derek Welsby), който е уредник в Британския музей в Лондон, и екипът му изследват Гематон от 1998 година, като най-големият плод на техните разкопки са откритите 16 пирамиди. „Дотук открихме 6 каменни пирамиди и 10 тухлени“, казва Уелсби.  Намират се в голямо гробище, което е открито през 1993 година.

Най-голямата структура е била широка 10.6 метра, а височината ѝ е била 13 метра. Някои от пирамидите принадлежат на богати и властни хора, но има и такива, които са строени за обикновени хора. „Не са погребани само представители на елита“, допълва Уелсби.

Всъщност на мястото има повече гробници отколкото пирамиди. Някои хора са погребани под обикновени правоъгълни структури, наречени „мастаба“, а над гробниците на други просто има купчина камъни, наречена „тумули“. Има и гробове, над които няма абсолютно никакви постройки.

В една от гробниците археолозите открили бронзова маса за приношения. На нея била изгравирана сцена, която показвала принц или свещеник, който принася тамян и възлияние на бог Озирис – владетеля на подземния свят. Зад Озирис се намира богинята Изида, която също предлага възлияние на Озирис.

Масата за приношения, открита в една от гробниците. SARS NDRS Archive

Масата за приношения, открита в една от гробниците. © SARS NDRS Archive

Въпреки че Озирис и Изида са от египетската митология, те също били почитани в Куш. Масата за приношения е била кралски предмет. Човекът, погребан с този предмет, „трябва да е бил старейшина в кралското семейство“.

Предметите от повечето гробници са разграбени. В единствената пирамида, която останала недокосната, имало 100 керамични топчета и останките на три деца. Според Уелсби фактът, че децата са погребани без златни орнаменти е спасил гробницата от набези.

Това е пирамидата, под която са били погребани трите деца. © SARS NDRS Archive

Това е пирамидата, под която са били погребани трите деца. © SARS NDRS Archive

Кушкото кралство се разпростирало на голяма част от територията на Судан в периода 800 г. пр. н.е. до IV век сл. н. е. Според Уелсби има доста причини за упадъка на Кралство Куш.

Една от основните е, че владетелите загубили голяма част от приходите си. Търговските им пътища трябвало да заобикалят река Нил и затова кралството станало по-бедно. Също така, след като икономиката на Римската империя се свила, намаляла и търговията между кушите и римляните, което още повече намалило приходите на Кушкото кралство. Без пари, кралете вече нямали толкова власт и Гематон бил изоставен, а строенето на пирамиди спряло. Вятърът покрил съществуващите пирамиди с пясък и те останали под земята до наше време.

Live Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори