Биг Брадър 2.0? В САЩ одобриха употребата на първото в света електронно хапче

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Proteus Digital Health
Ивайло Красимиров

Американската агенция по храните и лекарствата одобри използването на първото в историята дигитално хапче. Медикаментът е изобретен с цел да проследява дали пациентите приемат предписаните им лекарства. Пациентът може доброволно да даде достъп до събираните от сензора данни на своя лекуващ лекар или определени хора от семейството.

Таблетката, наречена Abilify MyCite, съдържа малък сензор, не по-голям от песъчинка, направен от силикон, мед и магнезий, е предназначена за лечение на ментални разстройства като шизофрения, биполярни разстройства и се използва в комбинация с антидепресанти.

Сензорът се активира, когато влезе в контакт със стомашната киселина и започва да подава сигнал към приемник, прикрепен към тялото на пациента. Приемникът от своя страна се свързва с приложение за смартфон през Bluetooth връзка, където информацията може да бъде прочетена. Сензорът може да отчита кога точно е взето хапчето, дозата както и други метрики, подобни на тези, събирани от фитнес тракерите – нива на активност, модели на съня, сърдечен ритъм.

Логично сега експертите са загрижени какво може да означава това хапче за личното пространство на хората. Такава технология има огромен потенциал за злоупотреба или пък дори ограничена само до конкретното хапче може да позволи наказателни действия срещу пациент, който не си взема лекарството.

Определено има загриженост по отношение на казуса с непридържането към точното предписание на медикаментите. Доклад на Института по здравеопазване IMS изчислява, че разходите за пациенти, които не приемат правилно лекарствата, е около 100 милиарда долара всяка година.

Д-р Уилям Шранк, главен медицински директор на отдела за здравни планове в Медицинския център на университета в Питсбърг, заяви пред „Ню Йорк Таймс“, че „когато пациентите не спазват начина на живот или предписаните им медикаменти, има наистина съществени последици, както за пациента, така и от гледна точка на много високата цена.“

Д-р Шранк вижда потенциала на новата сензорна технология за подобряване на общественото здраве, но също така предупреждава, че неправилната употреба „… би могла да насърчи повече недоверие вместо доверие“.

Психиатърът д-р Питър Крамер пък се опасява, че хапчето може да се използва като „средство за принуда“.

Технологията е много нова, така че почти няма насоки за правилното използване на тези хапчета за мониторинг. Застъпниците за неприкосновеността на личния живот се опасяват, че застрахователните компании или държавните органи, които налагат използването им, могат да нарушат възможността на пациента да взема свои собствени медицински решения.

Широкото използване на такава технология би могло също така да направи чувствителната медицинска информация за пациенти по уязвима към посегателства от хакери.

Другите сензори, предназначени за поглъщане, също чакат одобрение или са в процес на разработка, като например сензор, разработен от MIT, който да следи жизнените показатели от вътрешността на гастроинтестиналния (GI) тракт. Подобна технология може да помогне на лекарите да диагностицират заболяването по-рано и по-лесно.

Мониторингът на здравето от вътрешността на тялото на пациента може да открие нови феноменални хоризонти за медицинско развитие. Технологията обаче може също да открие нови пътища за злоупотреби от страна на недобросъвестни играчи, независимо дали чрез  някакъв правителствен Биг Брадър или чрез по-малки фракции, преследващи свои интереси. Затова е изключително важно е технологиите за сигурност да се развиват еднакво бързо с тези иновации, които имат потенциала да променят правилата на играта.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори