Биохакери дариха с нощно зрение обикновен човек

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Разтвор СЕ6 бил въведен директно в конюнктивалните сакове на доброволеца. Процедурата, по думите на изследователите, е абсолютно безопасна.
© Science for the Masses
Антония Михайлова

През март 2015 година екип независими изследователи обявиха, че са успели успешно да въведат в очните ябълки на доброволец разтвор, който му позволява да вижда в тъмното.

Екип биохакери от организацията Science for the Masses са публикували статия, която подробно описват уникалния експеримент.

Учените използвали специална течност, наречена хлорин е6 (СЕ6), която преди била открита в състава на очната течност на дълбоководна риба, притежаваща способността визуално да усилва дори най-слабата светлина. Този разтвор е безопасен за хората и вече се използва в някои методи за лечение на рак.

За въвеждане на разтвора в очната ябълка на доброволеца Габриел Лисина, занимаващ се с биохимични изследвания, бил използван уред, напомнящ малка кухненска спринцовка. По-конкретно, разказват учените, течността се въвеждала непосредствено в конюнктивалния сак на доброволеца, откъдето попадала в ретината и се разпределяла по нейната повърхност.

Ефектът нощно виждане се появил час след въвеждането на СЕ6 и продължил още няколко часа. Лисина виждал ясно околните предмети на разстояние до 50 метра при много слабо осветление. За да оценят предизвикания ефект, изследователите поканили още четирима доброволци за контролна група и провели серия визуални тестове.

„Ние проведохме три вида субективно тестване. Доброволците трябваше да опознаят символ от голямо разстояние, да различат картинка на различни цветни фонове в статично положение и да познаят символи на различни фонове в движещо се състояние при различни разстояния“, разказва водещият автор на изследването Джефри Тибетс.

Доброволецът Габриел Лисина след въвеждането на „инжекцията за нощно виждане“.
© Science for the Masses

Лисина, за разлика от представителите на контролната група, успял да опознае всички символи при много слабо осветление. Както съобщават учените, пациентът с нощно виждане правилно определил символите в 100% от случаите, докато доброволците с обикновено зрение се справили със задачата само в 33%.

В бъдеще екипът планира да проведе серия още по-сложни тестове, за да провери границата на възможностите на разработената технология. Ако експериментите са успешни, то методиката може да намери приложение във военното дело.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори