Благодарим ти, Тесла, и честит рожден ден!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Хората загадки
Мегавселена
  • 10 юли 2015 г. в 00:35 Последна промяна:
    10 юли 2015 г. в 00:41

В началото на ХХ век се говори, че Тесла е кандидат за Нобелова награда. Но незнайно защо никога не я получава. Дори и днес учените не му отдават нужната почит.

Тесла говорел, че атомите са като слънчеви системи и че светлината може да функционира като вълна и частица. Айнщайн получава Нобелова награда за същата идея, а Бор и Ръдърфорд вземат Нобелова награда за откритието, че атомите са като малки слънчеви системи.

Така че защо Тесла е изваден от учебниците по квантовата физика, когато стои в нейната основа? Може би несправедливото отношение на физиците към него се дължи на страстта му към извънземни? Дали всичко е плод на въображението на Тесла? Или е възможно наистина да е бил в контакт с чужд разум?

В Белград, Сърбия. С архив от над 160 хил. документа музеят на Тесла предлага рядък поглед към някои от плановете на Тесла, включително рисунки на предполагаеми космически кораби.

Според историците той разработва летящата си машина през 1910 г., като се фокусира върху силовото поле, или антигравитацията. Смята се, че Тесла е открил, че голямо количество електроенергия може да издигне даден обект. През 20-те и 30-те години Тесла постоянно говори за антигравитационни кораби, които ще черпят енергия от кулите му.

Твърдял, че тези кораби няма да имат нужда от крила или гориво. Ще са напълно електрически.

През 2013 г., в Пало Алто, Калифорния. Изцяло електрически спортен автомобил печели наградата за кола на годината на сп.“Мотор Тренд“. Това е едно от най-икономичните возила на планетата, не отделя емисии и може да ускори от 0 до 100 км за 4 секунди.

Това отново извежда на сцената името на Тесла. Интересното е, че през 1931 г. Тесла споделя пред репортери, че е преобразувал една обикновена кола в изцяло електрически автомобил.

Всъщност, много от изобретенията, за които Тесла говори и патентова, в крайна сметка са били разработени. Списъкът с технологиите, които му дължим, е безкраен – съвременните хуманоидни роботи, слънчева и вятърна енергия, манипулация на климата, безпилотни самолети и дори апаратите за проучване на други планети.

Спейки едва по 2 часа на ден, единствената цел на изобретателя е била насочена само към едно: модерни технологии в името на човешката раса. Той винаги е имал визия за бъдещето.

Изглежда, че този негов стремеж е бил по-важен от всичко друго. Когато е работил върху изобретение, храната, сънят, контактите с хората нямали значение.

Няколко любопитни факта

Музеят Тесла е спонсориран от комикс. През май 2013 Уордънклиф е закупен от Научния център Тесла (Tesla Science Center) за 1 370 000 долара, които са дарени от уебсайта IndieGoGo. Кампанията е започната от Матю Инман (Matthew Inman), който е създател на известния комикс Oatmeal.

Тесла е бил природозащитник. Според Джейн Алкорн (Jane Alcorn), която е президент на Научния център Тесла при Уордънклиф, Никола Тесла е бил „притеснен от факта, че човечеството консумира ресурсите на Земята прекалено бързо, и затова искал да направи използваните ресурси възобновяеми“. Великият учен търсел начини да събира природна енергия от земята и въздуха.

Освен природозащитник, Тесла е бил и хуманист. Според Алкорн „всичко, което правил, било за подобряването на човечеството. Той искал да даде възможност на хората за по-качествен живот. Затова не се интересувал особено от парите и те никога не му стигали за изследванията, които искал да прави“. Въпреки че имал известни приятели, като например Марк Твен и френската актриса Сара Бернар, той нямал финансова полза от тях. За разлика от Едисън и Уестингхаус, които били добри предприемачи, Тесла не се интересувал от лично забогатяване.

 

 

 

 

 

Тесла е страдал от безсъние и обсесивно-компулсивни разстройства. Изобретателят твърдял, че се нуждаел само от 2 часа сън на денонощие, но често си вземал следобедна дрямка. Никола Тесла мразел заоблени предмети и бижута. Ненавиждал да пипат косата му или той да пипа чужда. Бил обсебен от числото 3 и имал навика да забърсва всеки ъгъл на масата си, преди да вечеря, като използвал точно 18 салфетки.

Статията е подготвена от Павел Николов и Димитър Димитров.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Памет

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори