Боинг Х–37В се завърна на Земята след 908 дни в орбита

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Boeing X-37B
Ивайло Красимиров

Космическият самолет X-37B построен от Боинг за американските космически сили, днес завърши още една мисия за поставяне на рекорд, кацайки като самолет в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида 908 дни след изстрелването му. Това беше шестата мисия в програмата за тестване на X-37B и първата, която лети с пръстеновиден обслужващ модул на опашката си.

Сервизният модул, който беше изхвърлен преди кацането на самолета за многократна употреба, побираше допълнителен набор от експериментални полезни товари за НАСА и армията на САЩ. Часове след кацането в 5:22 сутринта ET (източно американско време), космическите сили обявиха мисията за успешна.

„Умишленият начин, по който провеждаме операции в орбита – включително изхвърлянето на сервизния модул – говори за ангажимента на Съединените щати към безопасни и отговорни космически практики, особено като се има предвид, че проблемът с нарастващите орбитални отломки заплашва да повлияе на глобалните космически операции.“ Това заяви министърът на военновъздушните сили Франк Кендъл в съобщение за медиите.

Предишни мисии на X-37B, датиращи от 2010 г., бяха проведени под егидата на военновъздушните сили, а фюзелажът на космическия самолет все още носи маркировка „USAF“. Това беше първата мисия, извършена от Космическите сили, които бяха създадени като отделен военен клон в рамките на Департамента на ВВС през 2019 г.

Мисията, изстреляна с ракета Atlas 5 през май 2020 г., надмина рекорда за издръжливост от 780 дни, поставен за програмата X-37B през 2019 г. Тя също така проведе рекорден брой хоствани експерименти. Космическите сили казаха, че един от експериментите, модулът за фотоволтаична радиочестотна антена на Naval Research Laboratory, успешно използва слънчевите лъчи извън земната атмосфера и има за цел да предаде енергия на земята под формата на микровълнова енергия.

FalconSat-8, експериментален сателит, разработен от Академията на военновъздушните сили на САЩ в партньорство с изследователската лаборатория на военновъздушните сили, беше успешно разгърнат преди година и остава в орбита.

Полезните товари, изпратени за НАСА, включваха експеримент, предназначен да тества доколко различни видове термични покрития, печатни електронни материали и радиационно-екраниращи материали издържат на излагане в космоса.

Друг експеримент на НАСА изследва ефектите от дълготрайно излагане в космоса върху семената. „X-37B продължава да разширява границите на експериментирането, благодарение на елитен правителствен и индустриален екип зад кулисите“, каза подполковник Джоузеф Фричен, програмен директор на X-37B в Службата на Министерството на военновъздушните сили.

„Способността да се провеждат експерименти в орбита и да се носят безопасно у дома за задълбочен анализ на Земята се оказа ценна за Министерството на военновъздушните сили и научната общност.“

Джим Чилтън, старши вицепрезидент на Boeing Space and Launch, също приветства завършването на тестовия полет. „От първото изстрелване на X-37B през 2010 г. той разби рекорди и предостави на нашата нация ненадмината способност за бързо тестване и интегриране на нови космически технологии“, казва той в съобщение за новините. Нито Боинг, нито Космическите сили казаха дали и кога може да се осъществят бъдещи полети на X-37B. Смята се, че Пентагонът има две орбитални тестови машини X-37B в своя флот.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
· ·
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори