Британски астронавт ще прави маратон на МКС

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/Robert Markowitz
Антония Михайлова

Британският астронавт Тимъти Пийк възнамерява да стане първият мъж, който ще пробяга маратон на борда на Международната космическа станция (МКС).

Пийк възнамерява да направи маратона на 24 април следващата година, когато ще се проведе Лондонският маратон. За да преодолее микрогравитацията, Пийк ще използва специални ремъци, които ще го фоксират и задържат в необходимото положение на пътеката за бягане, съобщава Independent.

През 1999 година астронавтът пробягал Лондонския маратон за 3 часа и 18 минути. „Не възнамерявам да поставям лични рекорди. Поставил съм си за цел да тичам три и половина-четири часа“, съобщава Пийк.

Астронавтът от НАСА Сунита Уилямс в момента се явява единственият човек, който е правил маратон в Космоса. Уилямс направила маратон на пътеката за бягане през 1997 година по време на провеждане на Бостънския маратон.

На 15 декември кора ще отведе новият екипаж на МКС в състав Юрий Маленченко (Роскосмос), Тимъти Копра (НАСА) и Тимъти Пийк (Европейска космическа агенция). Стартът ще се състои от космодрума Байконур.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори