Бури потопили Британската Атлантида

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

University of Southampton
Антония Михайлова

Учените са изяснили, че град Дънуич, известен като Британската Атлантида, е потънал на дъното на морето след серия разрушителни бури. На мястото на едно от най-големите населени места на Англия през XI към XV век е останало малко селище, съобщава BBC News.

В рамките на археологическия проект Touching the Tide водолазите са изследвали с ултразвук скалите, почвата и развалините на града, разположени в графство Съфолк.

Учените са открили следи от четири църкви, митница и няколко потънали кораба. Оказало се, че първото селище на мястото на Дънуич е възникнало още през железния век.

ВВС

ВВС

В периода на англосаксонското владичество градът е станал преуспяващо пристанище, а след норманското завоевание от 1066 година е станал още по-богат – за това разказвали фрагменти от керамика.

През XII век Дънуич е заел десето място по численост сред градовете на страната. Но серия разрушителни бури е довела до неговия упадък – през 1286 г. той е загубил своя залив.

Новото пристанище било унищожено от буря през 1338 г. Тогава, поради европейското застудяване през XIV век, реколтата рязко намаляла. В резултат повечето жители напуснали Дънуич.

Сега това е село с около 120 жители.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори