Челюстта на Хабсбургите е резултат от чести кръвосмешения

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изследователи откриха на какво се дължи характерната челюст, наблюдавана на десетки портрети на членове от династията на Хабсбургите, благородниците дали много испански и австрийски крале. Причина за това са браковете между близки родственици или т.нар. „инбриидинг“.

Династията осъществявала вътрешни бракове помежду си по няколко пъти, за да си осигури власт и влияние в европейски империи в продължение на 200 години. Това обаче носело със себе си един необичаен страничен продукт.

Отличителната „челюст на Хабсбург“ може да се види в десетки картини, а изследователите анализирали деформацията, сравнявайки я със степента на свързаност на царете и съпругите, изобразени на картините.

Професор Роман Вилас от университета в Сантяго де Компостела казва: „Династията Хабсбург беше една от най-влиятелните в Европа, но стана известна с инбриидинга, което води до евентуалният й провал.

„За пръв път доказваме, че има ясна положителна връзка между роднинските бракове и външния вид на челюстта на Хабсбургите.“

Изследователите наели 10 лицево-челюстни хирурзи (лице, уста и челюст) за диагностициране на деформация на лицето в 66 портрета на 15 членове на династията Хабсбург.

Степента на инбриидинг е изчислена от широкомащабно родословно дърво, включващо над 6 000 индивида, принадлежащи към повече от 20 поколения на династията.

Извършен е анализ, за да се установи дали роднинските бракове са свързани със степента на деформация на лицето.

Причините за връзката между инбриидинг и деформация на лицето остават неясни, но авторите предполагат, че това е така, защото основният ефект от чифтосването между роднини е увеличаване на шансовете на потомството да наследи идентични форми на ген от двамата родители, известни като генетична хомозиготност.

„Докато нашето проучване се основава на исторически фигури, кръвосмешението все още е често срещано в някои географски региони и сред някои религиозни и етнически групи, така че днес е важно да се проучат ефектите“, казва Вилас.

„Династията Хабсбург служи като своеобразна човешка лаборатория за изследователите, които правят това, тъй като обхватът на инбридинга все още е толкова голям“.

Последният монарх от династията Хабсбург няма наследник.

Публикувано в Yahoo News UK.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори