Черната дупка в центъра на Млечния път проявява необичайна активност

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/CXC/MIT/F. Baganoff, R. Shcherbakov et al.
Антония Михайлова

Свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път – Стрелец А* – е станала „по-приказлива“, проявявайки необичайна активност във вид на чести рентгенови мисии, пишат учени в материал, публикуван на сайта на рентгеновата обсерватория „Чандра“.

Като обединили данните, получени от продължителните наблюдения с помощта на NASA’s Chandra X-ray Observatory и ESA’s XMM-Newton, учените изяснили, че нашата тиха свръхмасивна черна дупка, която обикновено произвежда една емисия за десет дни, през 2014 година е увеличила честотата на рентгеновите емисии 10 пъти.

Учените се опитали да разберат дали това се явява нормално поведение, което преди не е било забелязано поради слабите технически средства за наблюдения, или ръстът на честотата на емисиите е предизвикан от преминаването на тайнствения обект G2 покрай черната дупка.

„В продължение на няколко години следихме рентгеновото излъчване от Стрелец А*, включително за влиянието на праховия обект G2. Година след началото на наблюденията решихме, че не е имало никакво влияние върху черната дупка. Сега смятаме, че това по-скоро не е така“, обяснява Габриеле Понти от Института „Макс Планк“ (Германия).

Първоначално учените смятали, че тайнственият обект G2 се явява облак от газ и прах. Но след преминаване до черната дупка в края на 2003 година външният вид на G2 не се променил. Това довело до появата на нова теория, според която G2 не просто е газов облак, а звезда, обвита в пашкул от прах.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори