Четири сценария за края на света според Стивън Хокинг

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Wired
Антония Михайлова

Човечеството със собствени ръце си копае гроба и може да завърши своето съществуване по най-различни начини според британския учен проф. Стивън Хокинг.

В лекции пред ВВС Хокинг споделя, че бъдещето развитие на науката и технологиите „ще създаде нови възможности всичко да се превърне в прах“.

„Макар че шансът за катастрофа на цялата планета Земя във всяка отделно взета година да е доста нисък, с времето той се увеличава и след хиляди или няколко десетки хиляди години ще стане практически неизбежност“, смята професорът.

Впрочем Хокинг е предупреждавал много пъти за това. Той е назовал поне четири възможности за гибел на човечеството от собствените му ръце.

Изкуственият интелект

Стивън Хокинг смята, че опитите да се създаде изкуствен разум заплашват съществуването на самото човечество.

„Развитието на пълноценен изкуствен интелект може да означава край на човешката раса“, казва той пред ВВС през 2014 година. Ученият признава, че създаването на примитивни форми на изкуствен интелект са се оказали много полезни, но изразява опасения относно създаването на интелект, който ще съответства на човешкия или дори ще го надмине.

„Той ще започне да се развива самостоятелно и ще се трансформира с все по-нарастваща скорост – смята Хокинг. – А хората, ограничени от скоростта на биологичната еволюция, няма да могат да се състезават с него и много скоро ще бъдат заменени.“

Проф. Хокинг не е единственият, който се опасява от изкуствения интелект. В Холивуд изкуственият разум често се представя като зло – например във филмите „2001: Космическа одисея“, „Военни игри“, филмите за Терминатор, „Аз роботът“ и др.

Ядрена война

Впрочем, ако не ни погубят създадените от нас разумни машини, ние сме в състояние сами да си подсигурим унищожение.

„Един от главните недостатъци на човечеството, които бих искал да поправя, е агресията – казва Хокинг в лекция в Музея на науката в Лондон. – За пещерните хора това е било преимущество – агресията им е помагала да си подсигурят храна, да отвоюват територия или партньор за продължаване на рода, но днес тя заплашва да унищожи всички нас.“

Съвременните оръжия за масово поразяване са способни многократно да унищожат целия живот на Земята, а тяхното разпространение се смята за световен проблем.

„Голяма ядрена война би станала краят на цивилизациите и възможно – на самото човечество“, отбелязва професорът.

Вируси, създадени от генното инженерство

Ядреното оръжие, при цялата му страшна сила, може да не се окаже най-ужасното оръжие за самоунищожение на човечеството.

През 2001 г. Хокинг заяви пред Daily Telegraph, че човечеството може да загине от създадени от самото него вируси. Още тогава професорът предупреди, че разработката на смъртоносни вируси може да доведе до катастрофа.

„В дългосрочна перспектива повече ме тревожи биологията. За създаването на ядрено оръжие са необходими големи заводи, а генното инженерство може да се прави и в малка лаборатория. А не всяка лаборатория може да се следи. Затова опасността се състои в това, че случайно или умишлено ние можем да създадем вирус, който да ни погуби – казва професорът пред вестника. – Не смятам, че човечеството ще преживее следващото хилядолетие, ако не се разселим в Космоса. На една планета може да се случат прекалено много случайности, способни да погубят живота.“

На тази тема Холивуд също е заснел немалко филми, например „Дванайсет маймуни“, „Възходът на планетата на маймуните“, „Заразно зло“, в които става дума за заплахата, която представляват създаваните от човека вируси.

Глобално затопляне

„Едно от най-сериозните последствия от нашата дейност е глобалното затопляне, предизвикано от увеличението на въглеродния диоксид в атмосферата при изгаряне на изкопаеми видове горива. Опасността тук се заключава в това, че ръстът на температурите може да стане самодостатъчен, ако това вече не се е случило – така описва Хокинг апокалиптичното бъдеще в документалния филм с Леонардо ди Каприо „Единадесет часа“. – Сушите и изсичането на горите ще доведат дотам, че все по-малко въглероден диоксид ще се поглъща от атмосферата. Топенето на ледовете в Арктика и Антарктида ще доведе до снижаване на нивото слънчева енергия, отразявана в Космоса, което ще доведе до по-нататъшен ръст на температурите.“

„Ние не знаем дали някога ще спре процесът на глобално затопляне, но в най-лошия случай Земята ще заприлича на Венера, където температурата на повърхността достига 250 градуса и валят дъждове от сярна киселина – резюмира Хокинг. – И човечеството в такива условия няма да оцелее.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Фокус

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори