НЛО над Евксиноград в далечната 1903 година?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Ретро България
Мегавселена
 • 5 ноември 2015 г. в 00:21 Последна промяна:
  6 ноември 2015 г. в 15:00

Интересни наблюдения е направил адвокат Цветан Цветанов, докато разглеждал архивни снимки на България.

Той ни е изпратил писмо, в което споделя добронамерените си впечатления, без да търси сензация, а просто споделя, че щом американците са направили от своя Розуел атракция, защо и ние да не се превърнем в НЛО туристическа дестинация – а и защо не като първата страна с документирано НЛО в историята.

Адвокат Цветанов бе така любезен преди време да ни предостави своя разказ „Колапсът“, публикуван в рубриката „Литературен глобус” на вестник „Народна младеж” (брой 230/4 октомври) през далечната вече 1987 година, в който предвижда възможността черните дупки да бъдат използвани като вечен двигател, преди това да стори руският учен Александър Казикин, а след него и други.

Може би е дошло време за НЛО да се заговори сериозно. Учените сами признават, че не всичко, с което се сблъскват, има логично обяснение. Вече е факт първият научен проект, който ще изучава необясними явления.

„Стана ясно, че всеки пробив в нашето разбиране на феномена НЛО изисква разрив с миналото. Днес трябва да изучаваме НЛО по същия начин, както и другите науки изучават своите конкретни обекти. Разбира се, това не е проста задача, но е възможно да се направи благодарение на съвременните постижения в технологиите“, казва Марк Родер, научен директор на Центъра по изследване на НЛО, който е автор на проекта съвместно с политолога Александър Венд от университета на Охайо.

Изглежда, наистина е време да говорим открито. Адвокат Цветанов изрично подчертава, че изразът „НЛО“ в случая не означава задължително извънземни, а е използван в точното му значение – неидентифицирани летящи обекти.

Предоставяме на вашето внимание писмото му без редакторска намеса.

„Пиша Ви като обикновен читател и посетител на Вашия популярен сайт за една интересна новина. Тези дни разглеждах  много стари, над стогодишни фотографии на двореца в Евксиноград и строителството на неговото пристанище от края на XIX и в началото на ХХ век.

Фотографиите са качени в  заслужаващия уважение поради високо патриотичните и любознателни български цели на неговите създатели сайт Ретро България, като по-конкретно към тях води  линк, свързан с раздела околностите на Варна, Двореца в Евксиноград.

Случайно на две от снимките в този раздел, под които има словесно пояснение (Пристанището в строеж), които ползвам случая да Ви ги посоча  с некомерсиална цел, забелязах заснети странни летящи обекти в небето над пристанището.

Обектите, които според мен не би могло или трудно би могло да се приеме, че са птици, се виждат ясно, особено ако се използва функцията zoom за увеличение.

© Ретро България

© Ретро България

Като се има предвид, че строителството на пристанището е започнало в 1903 г. и е приключило до 1906 г., тези обекти стават още по интригуващи, защото на 17 декември 1903 г. американските велосипедни механици – братята Орвил (32 г.) и Уилбър (36 г.). Райт извършват първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат, по-тежък от въздуха.

Първият полет е край хълма Кил Девъл, близо до Кити Хок в Северна Каролина. Всеки от братята извършва по два полета, като полетът на Орвил продължава 12 секунди и има дължина 36 метра, а последният, четвърти полет, трае 59 секунди, в които Уилбър прелита 255,60 метра.

Обектите на снимките над Евксиноград са летящи и както е видно на две от снимките, единият е заснет в две различни местоположения в небето над пристанището.

Според случайно заснетото на снимките преди 110 г. вероятно сме  изправени пред потенциален случай на НЛО в началото на ХХ век. По същото време в света няма никъде такива летящи обекти, каквито са видни на фотографиите, качени  в този раздел на сайта Retrobulgaria.com.

Любопитен факт е за интересуващите се от тази тематика, че първата фотография в света на НЛО се твърди, че е направена в  1870 – в  Ню Хампшър (САЩ), а втората е направена  чак през 1927 в Орегон, пак САЩ.

При това положение снимките, направени преди 1906 г. в България на строителството на  пристанището на Евксиноград се явяват меко казано носители на потенциално сензационна информация за първи НЛО заснети в света, защото са  първите в света, които са безспорни по отношение на времето и мястото на заснемането.

Разбира се, това е повод за добронамерена, интересна и любопитна дискусия с участието и на експерти.“

–––––

Мегавселена специално отваря коментарите под тази статия за една наистина добронамерена дискусия. Очакваме градивни коментари, разсъждения и мнения, като особено високо ценим добрия тон. Нецелесъобразни и обидни изказвания няма да бъдат допускани.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Фокус

Коментари

 • Доста любопитно !! Дали може да се разбере къде са оригиналните снимки, за да се изключи версията за дефекти по снимките. Като се има предвид година в която са правени снимките, аз лично изключвам варианта автора да е използвал някакъв метод с който да създаде илюзията за летящ обект. Перспективата това да са едни от първите снимки на НЛО /ако по някакъв начин се докаже/ да е от България е доста интригуваща.

  Пламен 5 ноември 2015 16:35 Отговор
 • А не може ли да са петна от самите снимки. Все пак са правени преди сто години.

  ЖЕЛЯЗКА 5 ноември 2015 12:46 Отговор
 • Двете снимки са направени по различно време
  Значи е имало интерес да наблюдава за дълго време строителството.
  Би трябвало да са го видяли и хората там и да има разкази

  Живко 5 ноември 2015 08:38 Отговор
 • Много интересно! А има ли възможност да е някакъв балон? В wikipedia виждам, че по това време е имало неуправляеми летящи балони.

  Свилен 5 ноември 2015 06:54 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори