Числата – специални и свръхестествени (III част)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

От дълбока древност числата играят важна и многостранна роля в живота на човека. Древните хора са им приписвали специални и свръхестествени свойства – едни числа са вещаели щастие и успех, други можели да предизвикат удар от съдбата.

В две поредни статии се запознахме със символиката на числата от 0 до 4 и с числата от 5 до 10. Днес ще завършим със значението на някои двуцифрени и трицифрени числа.

Числото 11

Доколкото десетката е съвършено число и закон, единадесет символизира излизането извън пределите на едното и другото и означава грях, нарушаване на закона, опасност.

Числото 12

Олицетворява космическия ред. Това е числото на зодиакалните знаци и месеците в годината (шест мъжки и шест женски). Дванадесет часа на деня и нощта. 12 плода на космическото дърво. Освен това 12 дни връщане към хаоса по време на зимното слънцестоене, когато се връщат мъртвите, са отбелязвани в Рим по време на Сатурналиите. Същият символизъм имат 12-те дни преди Рождество.

Това число се среща във ведическата, китайската, езическаата и европейската символика: 12 членове в съвета на Далай Лама, 12 паладини на Карл Велики; 12 рицари на Кръглата маса.

При християните – 12 плодове на духа, 12 звезди, 12 колена на Израил; 12 апостоли; 12 врати и камъни от основите на Светия град;12 дни на празнуването на Рождество.

При египтяните – 12 врати на ада, в които Ра прекарва нощните часове.

При гърците на Олимп 12 богове и богини, 12 титани.

В еврейската традиция – 12-те плода на Дървото на Живота; 12 порти на Небесния град; 12 скъпоценни камъка на нагръдника на Аарон; 12 колена на Израил.

В исляма – 12 имами, потомци на Али, управляват 12 части на деня.

Числото 13

Отношението към това число винаги е било специално – то е смятано или за нещастно, или, обратното – за носещо късмет.

В християнството по време на вечерните служби на последната седмица от Великия пост тринадесет свещи (католиците ги наричат tenebrae) се гасят една след друга, което символизира тъмнината, настъпваща на Земята след смъртта на Христос. Числото 13 се смята за нещастно, тъй като това е числото на Юда заедно с Исус и апостолите. Освен това 13 е числото на сбора на вещиците.

При ацтеките това тайнствено число се асоциирало с понятието време, а именно означавало завършване на времевия цикъл. Те смятали, че числото 13 по някакъв начин е свързана с небесата.

Древните китайци издигнали многобройни храмове в чест на бог Хуанди. Слугите на императора извършвали в тези храмове жертвоприношения на 13-о число от първия и петия месец на всяка година.

Свещената книга Кабала споменава за 13 зли духа; числото 13 обозначава змия, дракон, сатана и убиец.

Тринадесетата глава на Апокалипсиса се отнася до антихриста и звяраа.

Това число се използва при гадание. С него са свързани много суеверия. В много хотели на САЩ не съществуват 13-и етаж и номер 13 на стаите. Освен това в самолетите на американските авиокомпании няма номер 13 на местата за сядане. В редица големи градове на Франция къщите, които трябва да имат пореден номер 13, се обозначават с 12-бис.

Домакините внимават на масата да не седнат 13 гости. Смята се, че това е свързано със споменавания на Тайната вечеря, когато по време на последната трапеза около Исус Христос освен 12-те заобикалящи го апостоли имало и тринадесети – предателят Юда.

Числото 40

Означава тест, изпитание, посвещение, смърт. Особено значение на 40-те дни отвежда очевидно към Вавилон, където 40-дневният срок на изчезването на Плеядите от небосклона било време на дъждове, бури и наводнения и се смятало за опасно. Римляните 40 дни държали пристигналите кораби в карантина и самата тази дума произхожда от „четиридесет“.

Храмовете на персите, татарите, в Баалбек, храмовете на друидите, храмът на Йезекиил имали четиридесет колони. В християнството 40 дни от Великден до Възнесение е период на неприкосновеност и време на правото на убежище.

В Стария завет 40 дни е прекарал Мойсей на Синай; 40 дни се крил Илия; 40 дни се лял Потопът; 40 дни изпитания на Ниневия при Йона, 40 години скитали евреите в пустинята, 40 години били под иго филистимците, 40 години царствали Давид и Соломон, и т.н.

В Египет 40 дни след смъртта отсъствал Озирис, това е време на пост.

В исляма 40 е число на изменение и смърт, но също на примирение и връщане към принципа.

Числото 60

Число на времето (60 секунди и 60 минути).

В Египет то е символизирало дълголетие.

В Китай това е циклично число, символизиращо 60-годишен цикъл, известен в миналото като Китайския цикъл.

Взаимодействие на редуващите се Десет Небесни стъбла и 12-те Земни клона се подреждало по такъв начин, че цикълът да завърши на 60-ата година, когато се изчерпат всички комбинации, а след това се повтарят отново. Шест цикъла са равни на тропическа година.

666

В християнството е знак на звяра, антихихриста.

В Кабала 666 е числото на Сорат – слънчевия демон, противостоящ на Архангел Михаил.

888

Според числовото значение на еврейските букви това е числото на Бога в противоположност на 666 – числото на звяра.

Свещените числа

През V век пр.н.е. посветените в математическите и геометричните тайни на философа Питагор заявили своята принадлежност към тайното братство на тайните знаци.

Срещайки непознат, питагореецът му предлагал ябълка. Ако непознатият също се окажел питагореец, той разрязвал ябълката напряко, за да види нейната сърцевина във формата на пентаграма.

Пентаграмата била свещен знак за питагорейците, тъй като съдържала указание за математическо измерение, известно като Златното сечение, или Фи (phi). Изглежда, няма съмнение, че гръцките архитекти и скулптори са прилагали Златното сечение в своите произведения.

Използвал го е и древногръцкият скулптор Фидий, то е отразено и в пропорциите на Партенона.

Всъщност съотношението Фи е било наречено така на името на Фидий.

Фи има отношение към пропорцията като идеално отношение на два отрязъка, които правят невероятно естетично впечатление на очите, когато влизат в размерите на произведенията на изкуството или в архитектурата. Правоъгълник, образуван чрез Фи, ще изглежда по-приятно от всеки друг правоъгълник.

Погледнете линията ABC: 001На рисунката е показано съотношението Фи, в което отрязъкът АВ се отнася към отрязъка ВС, както отрязъкът ВС се отнася към цялата дължина АС. За да изглежда така, съотношението трябва да се равнява точно на 1:1,61803398.

Причината за това естетично въздействие на съотношението Фи е загадъчна, но питагорейците го възприемали като отражение на хармонията в природата – тази цифра е широко разпространена по цял свят в органичния живот. Спиралите на раковините на охлювите включват Фи, както и разстоянията между листата по клонките. Пропорциите на човешкото тяло също са свързани с Фи – такова е например съотношението на дължината на тялото от главата до пъпа към дължината от пъпа до стъпалата.

Ето защо питагорейците твърдели, че всичко е числа, и използвали геометрията като метафора за изразяване на висши понятия и метафизични съждения. Според тях Фи изразявало красотата, но не като субективно мнение („красотата в очите на съзерцаващия“), а като качество, присъщо на самия обект. Красотата в съзерцаваното.

VESICA PISCIS

Phi се проявява и в най-широко използваната и най-свещената от геометричните фигури – Vesica Piscis, което буквално означава „рибешки мехур“, състоящ се от два пресичащи се еднакви окръжности, като центърът на всяка от тях е разположен на окръжността на другия.

В очите на древните тази композиция е представлявала съюз между духа и материята, небето и земята. В нея се проявява не само Фи, нои константите на свещената редица от квадратни корени от 2, 3 и 5 и петте твърди тела с правилна форма. Тази свещена фигура е вземана за основа при създаването на редица древни паметници, а според експерта по свещените пропорци Джон Мичъл – и Великата пирамида в Гиза.

Питагорейският таен знак – разрязването на ябълката – се явявал предаване на колективна мъдрост – знанията за числовата хармония на природата, проявяваща се чрез съотношението на Фи на пентаграма и – по-широко – чрез рибешкия мехур. Това послание било несловесно и за неговото разбиране били необходими само знания по математика – този универсален език…

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори