Най-голямото просто число е с 22 милиона цифри

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

просто число
Jeff Golden
Димитър Димитров

Открито е новото най-голямо просто число. Простите числа могат да се делят само на себе си и единица. Те са от изключителна важност за модерното компютърно криптиране на информация.

Новото най-голямо просто число, което се изписва 2^74 207 281-1, съдържа повече от 22 млн. цифри. Информацията за откриването му е публикувана от д-р Къртис Купър (Curtis Cooper) от университета в централно Мисури.

Откритието е част от програмата за търсене на прости числа, която носи името на френския монах от XVII век, Марин Мерсен, който изучавал простите числа. Програмата е основана през 1996 г. и дотук благодарение на нея са открити нови 15 прости числа.

Новото число е с пет млн. цифри по-голямо от предишното, което е открито през 2013 г. отново от д-р Къртис Купър.

Простите числа се използват в онлайн банкирането, пазаруването и личните съобщения. Те служат за защитаването на личната информация от нежелани вмешателства.

Новото най-голямо просто число е прекалено голямо, за да има някаква практическа употреба, защото числата, които се използват днес, обикновено са дълги само няколкостотин цифри, а не няколко милиона, но това не значи, че в бъдеще няма да влезе в употреба.

„Простото число, познато още като M74207281, се пресмята, като поставим 2 на степен 74 207 281 и след това извадим 1. Съдържа общо 22 338 618 цифри – почти 5 милиона повече цифри от предишното най-голямо просто число. Въпреки че простите числа са важни за криптографията, това е прекалено голяма, за да има някаква практическа стойност“, казват от програмата Мерсен.

Independent

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори