Музиката на числото Пи до 122-рия знак след запетаята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

На 14-о число, трети месец, 2015 година в 9 часа, 26 минути и 53 секунди светът отбеляза поредния ден на числото Пи. Празнува го целият свят, но празникът е основан в музея Exploratorium в Сан Франциско.

Числото Пи е отношението на дължината на окръжността към диаметъра и за първи път е обозначено с тази гръцка буква през 1706 година, когато това направил английският математик Уилям Джоунс. Обозначението е станало общоприето в средата на XVIII век благодарение на работата на Леонард Ойлер.

През 1988 г. физикът Лари Шоу, работещ в музея Експлораториум, организирал първото празнуване на Деня на числото Пи, когато служителите на музея заедно с всички желаещи преминавали по обиколката на въображаем кръг, а след това се черпели с фруктови π-торти. Оттогава празнуването на Деня Пи се разпространило по цял свят. Обикновено празникът е свързан с хапването на π-торти или със състезания, в които се излъчва победител, който знае повече знаци след запетаята на числото π.

14 март е и рожденият ден на Айнщайн, затова в Принстън, където много години е работил великият учен, се провеждат съревнования на негови двойници.

Масачузетският технологичен институт изпраща покани на бъдещите си студенти точно на 14 март. От 2012 година ръководството на университета е обявило, че решенията за приемането ще се изпращат по електронната поща не просто на 14 март, а още в 6:28 часа вечерта, тоест в момента, съвпадащ с друго популярно число – τ, което, както е известно, съответства на 2π.

През 2009 година американският Конгрес приема решение 14 март да се смята за Ден на числото Пи.

Чуйте как звучи числото пи до 122-рия знак след запетаята. Записал го е музикантът Дейвид Макдоналд.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори