Човекът на бъдещето – красавец или безподобен урод

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Антрополозите са разделени на два големи лагера. Представителите на единия твърдят, че еволюцията на човека е приключила. Много отдавна при това. Други смятат, че тя продължава. И дори се ускорява.

Ако се вярва на учените от първия лагер, то хората на бъдещето практически няма да се променят външно, а ще съхранят обичайния си облик и след милион години.

Във втория лагер прогнозират сериозни промени. И колкото по-далечно е бъдещето, толкова по-забележими ще са те. Няма обаче единно мнение за бъдещия изглед на човека, нито съгласие в сроковете, когато ще се случи той.

Учените спорят и за факторите, които може да повлияят на еволюцията на хората и съответно – на външния им вид.

Деца сме на галактиката

Неотдавна въображението ни беше поразено от художника и изследовател Николай Лам. Заедно с д-р Алън Куан – специалист по изчислителна геномика от Вашингтонския университет, той прогнозира как ще се промени човешкият облик – конкретно лицето – за десетки хиляди години. Учените представят междинните резултати и тези, които ще бъдат факт някъде след 100 000 години.

Ако се вярва на Лам и Куан, то ние се отличаваме от далечните потомци основно по очите. Последните ще станат огромни, докато другите разлики няма да са толкова съществени – по-дебели клепачи, по-широки ноздри, по-гъсти коси и по-силна пигментация.

Нашите потомци след 100 000 години.                                                © Nickolay Lamm

Откъде ще се вземат такива придобивки? Изследователите смятат, че по подобен начин хората ще бъдат принудени да се приспособят към променящите се условия на обитание. А въпросните условия ще се променят от това, че ще се преселим на други планети. Например на Марс, където Слънцето не свети толкова ярко, както на Земята. Затова ще са ни необходими по-големи очи. И останалото е, за да дишаме в по-плътната атмосфера и да противостоим на повишената космическа радиация.

Ще се променят ли хората, оставащи на нашата планета? Лам и Куан не мислят за това. Затова пък именно нашето земно бъдеще не дава покой на други.

Дълги ръце

Пак неотдавна голяма група британски учени „видя” какви можем да станем след хиляда години.

Остеопатът Гари Трейнър смята, че хората на XXXI век ще бъдат по-високи. Средният ръст ще е от 180 см при жените до 210 при мъжете. Тенденцията да се издължаваме била твърда. Например сега средният американец бил с почти 3 см по-висок от 60-те години на миналия век.

Дентистът Филип Стемър прогнозира свиване на храносмилателния тракт. По такъв начин нашите потомци ще се предпазват от катастрофално затлъстяване, тъй като по-малкият стомах ще преработва по-малко хранителни вещества, които водят до натрупване на тегло.

Едновременно с това според зъболекаря ще намалее и броят на зъбите, които съвсем ще изчезнат след време. Това ще се случи, понеже храната ще стане по-мека и няма да е необходимо да се дъвче. А това, на свой ред, ще повлече и намаляване на размера на устата.

Анатомът Крис Стрингър от Музея за естествена история пророкува удължаване на ръцете и пръстите. Причината – потребността често да се протягаме и да докосваме, например повърхността на разни джаджи. Чувствителността на нервните окончания ще се увеличи, защото манипулирането ще изисква по-сложна координация на ръцете и очите.

Очите също ще се увеличат. Но не защото потомците ни ще се преселят на Марс. А в качеството на компенсация на малката уста. Според Кери Купър от университета в Ланкастър основна непосредствена комуникация ще станат изражението на лицето и движенията на очите.

Мозъкът обаче ще намалее по обем, тъй като част от неговите функции ще се поемат от компютрите. Не е изключено и самата глава да стане по-малка. Това ще позволи на еволюцията да съкрати размерите и на половите органи.

Пластичният хирург Раджив Грувър обещава, че хората ще станат по-бузести. Тоест това ще се случи независимо от свиването на храносмилателния тракт, тъй като ще изразходваме по-малко калории, отколкото са ни необходими.

Още няколко интересни прогнози: носовете на хората ще станат еднакви по форма и размер. Причината е в разпространението на климатиците, които ще сведат до минимум влиянието на климата. Според доста спорното мнение на британските учени формата и размерът на носа по някакъв начин зависят от климатичните условия.

Алтернативна прогноза смята, че носовете може да изчезнат изобщо. Причината – продължаващите мутации. Те вече са довели до това човек за няколко хиляди години да загуби три четвърти от обонянието си.

Космите на нашите потомци ще изчезнат като безполезни. И силният, и нежният пол ще се лишат от тях – окосмяване няма да има никъде, дори по половите органи. Да не говорим за главата, мишниците и брадата. Британските учени сериозно смятат, че еволюцията е способна на такава стъпка с цел икономия на водни ресурси за миене и бръснене. Освен това подобен дефицит ще доведе дотам и бъбреците да придобият нова функция – да извличат водата от урината и да я съхраняват в организма.

Кожата ще придобие цвят на кафе с мляко поради смесването на расите, по лицето ще има повече пъпки от повишената радиация, провокирана от озоновите дупки.

Художниците са се постарали максимално да се доближат до прогнозите на учените и са изобразили нашия далечен потомък. Неговият портрет е обнародван от The Sun.

И идеалите за красота, изящество и хармония се изчерпват дотук…

Друго мнение

Красавици и левенти

Главният довод на привържениците на благотворното влияние на еволюцията върху външния вид на човека е, че нашите предци силно са се изменили за хиляда години. Към по-добро, естествено. Така че защо нашите потомци да не станат много по-красиви от нас?

Известният футурист проф. Оливър Къри от Центъра по философия на природно-социалните науки към Лондонската икономическа школа вижда близките хиляда години в доста светли тонове. В своя „Доклад за еволюцията” той всъщност повтаря съветските писатели фантасти от средата на миналия век. Гледайки към светлото комунистическо бъдеще, те рисували невероятно красиви хора с идеално телосложение.

И Къри разказва за пропорционални широкоплещести двуметрови мъже спортен тип с квадратни челюсти и големи полови органи. За сексапилни жени, пораснали до 190 сантиметра – доста повече от днешните супермодели. С пищни гърди, дълги и прави нокти, огромни очи и гладка кожа.

Професорът очаква и продължителността на живота да се увеличи средно до 120 години. И без ранно състаряване – на 80 години ще изглеждаме като на 40.

„В посока по-красиво човечество от сегашното ще ни тласкат подобряването в системата за хранене, развитието на медицината и генното инженерство – казва професорът. – Но главното – сексуалните предпочитания.”

Те, предпочитанията, ще подобрят външния облик сред една част от хората на бъдещето и ще го влошат сред друга.

Гоблини в съседство

Според Къри човечеството ще се раздели на два подвида – „изящни” и „груби”. Това обаче няма да се случи скоро – някъде след 100 000 години.

„Изящните” ще представляват елитната каста на красивите, умните, здравите, успешните и творческите, които ще се размножават изключително вътре в своята група. Другият вид – „грубите”, ще събере нисши същества – страшни, глупави, бедни, нискорасли уроди, които ще приличат на гоблини.

Всички може да станем гоблини

„Културата и околната среда в много отношения ще станат определящи за нашата биология – казва фолософът Франческо Кавали Сфорца. И смята за най-правдоподобна прогнозата, че всички хора с времето ще придобият дълги и тънки пръсти – така удобно ще натискат клавишите и ще пипат по екраните. Може петте пръста на ръцете да не са ни необходими в бъдеще и да са ни достатъчни само по два-три.

Една от нерадостните перспективи е, че всички може да станем гоблини.
© Francesco Cavalli Sforza

Мускулната маса на тялото ще намалее значително. Кожата ще загрубее, за да противостои на жегите и киселинните дъждове.

На ушите ще се появят нещо като клапани, които ще могат да се затварят за защита от шума. Очите заради изобилието на всякаква мръсотия и прах в атмосферата ще се наклонят и ще придобият втори клепач. Или защитна тъмна лента.

Дали нашите потомци, ако все пак станат гоблини, а не красавци, ще се плашат един от друг? Не, разбира се. Както не са бягали древните самци от древните, подобни на маймуни, самки. Тъкмо обратното – намирали са ги за привлекателни и с радост са встъпвали в интимни отношения. Други просто не е имало. Но в резултат човечеството не е измряло.

Нашите предци са били нещо такова.                                              © British Museum

Представите за красота се променят. Навярно ще се променят и в далечно бъдеще.

Впрочем…

Дъвченето не е необходимо

Забележителна крачка по пътя към намаляването на размерите на хранопровода, устата и броя на зъбите вече е направена. Програмистът от Калифорния Роб Райнхард е създал храна, която не трябва да се дъвче. Става дума за прах под названието „сойлент”, в който се съдържат всички елементи, необходими за нормалната жизнена дейност – мазнини, белтъчини, въглехидрати, минерални вещества, витамини.

Райнхард разтваря своя прах във вода и вече няколко месеца употребява по три 200-грамови чаши на ден. Казва, че се чувства прекрасно. Проблеми със стомаха няма, нито неприятни усещания и алергични реакции.

Изобретателят е готов да започне масово производство на сойлент и вече има пари за това – събрали са ги спонсори, жадни за „храната на бъдещето”.

Източник: КР

Категории на статиите:
Еврика!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори