Човешките предци били закуска за хищниците

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© C. Daujeard / PLOS ONE 2016
Антония Михайлова

Палеонтолози откриха много необичайни останки от хора в една от пещерите на територията на Мароко. Следите от зъби на хиена върху техните кости говорят, че хората едновременно са били конкуренти в борбата за храна и източник на храна за хищниците още преди 500 000 години, се казва в статия, публикувана в сп. PLoS One.

„Разбира се, конфликтите и сблъсъците между древните хора и хищниците по това време трябва да са се случвали практически винаги, нашето откритие е едно от първите свидетелства за това, че големите хищни същества редовно или епизодично са яли нашите предци“, казва Камил Дожеар (Camille Daujeard) от Сорбоната (Франция).

Дожеар и колегите ѝ са стигнали до този извод, като изучили останките от необичайна група древни хоминиди – така наречените Хомо родесиенсис (Homo rhodesiensis) – подвид хайделбергски хора, общ прародител на неандерталците и съвременните жители на Земята, живели на територията на Северна Африка преди 120–400 хиляди години. Цяла редица палеонтолози смятат, че тези хора са били наши преки предци.

В една от кариерите недалеч от Казабланка, град мегаполис в Мароко, друга група учени са открили в пещера бедрени кости и други останки от няколко Хомо родесиенсис, на повърхността на които имало изключително странни драскотини и увреждания.

Дупките, счупванията и драскотините по костите говорят, че техните притежатели са били изядени живи от хиени, саблезъби тигри или мечки или че техните тела са били открити и разкъсани на части малко след смъртта им.

Тъй като костите на древните хора били разгризани на части за достъп до костния мозък, Дожеар и нейните колеги смятат, че техните притежатели са станали жертви на древни хиени с доста мощни челюсти, а не на котки или мечки. Това е напълно вероятно – хиените в миналото често са си правили леговища в пещерите, за които може да са се конкурирали с хората.

За какво говори всичко това? Досега учените са смятали, че изобретението на оръдия на труда и преходът на „месна“ диета трябва да са накарали човека да премине в режим на пълна конкуренция с хищниците за достъп до храна и среда на обитание, но свидетелства за това преди епохата на неандерталците и кроманьонците не са откривани.

Откриването на следи от зъби на хиени върху костите на хора, живели преди повече от 500 000 години, потвърждава това и говори за сложността на отношенията между хищниците и техните нови „конкуренти“ – хората може едновременно да са били източник на храна, и като живи конкуренти и плячка, и като хищници, които са ловували бившите „крале“ на хранителната верига.

Динамичната природа на тези отношения е станала причина за измирането на много хищници, примери за което може да се видят в историята на изчезването на мегафауната на Северна Америка.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори