Все пак половината европейци са потомци на един човек

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Pixabay
Антония Михайлова

Половината от всички мъже в Западна Европа се оказват потомци на един вожд от бронзовия век – той е станал родоначалник на династията на аристократи, които са заселили цяла Европа. До този извод е стигнал международен екип учени. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Genetics, пише Lenta.ru.

Учените сравнили различията между Y-хромозомите на 1200 мъже от 26 страни (данните са били събрани в рамките на проекта „1000 геномаа“). Тази хромозома се наследява само по мъжка линия (от баща към син).

Освен всичко останало изследователите били поразени от чети епизоди на взривния ръст на мъжкото население. За първи път такива явления били отбелязани преди 50-55 хиляди години в Азия и Европа и преди 15 000 години в Америка.

Особеното внимание на учените привлякъл резкият скок на мъжкото население в Западна Европа, свързан с потомците на един от „царете“ на бронзовия век.

„Половината европейци са потомци на един човек. Генетиката не ни говори защо се е случило това – можем само да измисляме хипотези“, добавя съавторът на статията Крис Тайлър-Смит (Chris Tyler-Smith).

Очевидно неизвестният монарх е представлявал организатор на „новия ред“ в Европа – йерархично организирано общество, което е сменило по-автономните и егалитарни общини на каменния век. Обработката на метала и изобретяването на колелото са дали на елита ресурсите, необходими да военни победи и подчиняване на останалото население.

През 2015 година генетиците изясниха, че повечето от съвременните европейци се явяват потомци само на три рода от епохата на бронзовия век. Това е станало възможно благодарение на вождовете и воините и свързания с тяхната дейност демографски ръст, който е започнал преди около 4000 години и е завършил на границата на старата и новата ера.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори