Чудодейният ефект на „молекулата на младостта“ е съмнителен

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

За разлика от GDF11 количеството молекули миостатин с възрастта намалявало в кръвта на мишките и е възможно именно с него авторите на предишните изследвания да са сбъркали GDF11.
Антония Михайлова

През 2013 година екип от Станфордския университет описа резултатите от свой експеримент, доказващи, че преливането на кръв от млади мишки на стари особи позволява да се подобри сърдечната функция на последните.

Чудодейният ефект бе приписан на действието на молекула с названието GDF11.

По-късно през 2014 година съвместна работа на учени от Харвардския и Станфордския университет потвърди предишните изводи – белтъкът GDF11 е способен не само да възстановява сърдечната функция, но и да подмладява организма като цяло.

Старите гризачи, на които прелели млада кръв с повишено съдържание на GDF11, по-бързо и леко се придвижвали, както и по-добре усещали миризми.

Сега екип от Масачузетската болница и Калифорнийския университет в Сан Франциско е публикувал резултати от нови изследвания на белтъка GDF11 в сп. Cell Metabolism, които противоречат на предишните изводи.

В своята работа авторите на новото изследване показали, че нивото на GDF11 в кръвта на младите старите мишки било измерено неточно, тъй като методите на изследване не били специфично разработени за растежните фактори.

Учените измерили и съдържанието на молекулите миостатин, потискащи мускулния растеж, и родствени на GDF11. Оказало се, че за разлика от GDF11 количеството на тези молекули с възрастта намалява в кръвта на мишките и е възможно авторите на предишните изследвания да са сбъркали GDF11 именно с тях.

Новото изследване, ръководено от д-р Дейвид Глас (David Glass), се заключава в точното измерване на нивото на растежните фактори в младата и старата кръв с помощта на съвременни методи.

Резултатите показали – хипотезата, че количеството молекули GDF11 се съкращава с възрастта, е абсолютно невярна. Анализите ясно демонстрирали увеличение на този растежен фактор със стареенето. Също в хода на експеримента станало ясно, че редовните инжекции с чист GDF11 влошили регенерацията на мускулните тъкани.

Също така Глас и колегите му опитали да въведат GDF11 в стареещи мишки в дози, както в предишните експерименти, показващи подмладяващия ефект на тези молекули.

Оказало се, че състоянието на основната група не се подобрява, а нивото на регенерация на тъканите не се увеличава.

В близко време предстои изследователите да разберат защо в абсолютно сходни експерименти различни групи учени са получили противоречащи си резултати.

А засега Глас и екипът му твърдят, че е необходимо да се разработи максимално точна методика за определяне на нивото на GDF11 в кръвта на човека и ако показателите са над нормата, то да се назначи терапия, потискаща активността на този белтък.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори