Чувството за вина засилва удоволствието

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© duron123 / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Най-голямо удоволствие получаваме от забранените неща, сочи ново изследване. Например шоколадът ни е най-вкусен, когато сме на диета. А чувството за вина е причина за преяждането, твърдят учени от Североизточния щатски университет.

Изследователите провели шест експеримента, за да проверят своята теория. В първия 40 жени били разделени на две групи. Те разглеждали кориците на шест списания, включително и такова за здраве. След това им било предложено по парченце шоколад и били приканени да отговорят на редица въпроси, свързани с това колко силно удоволствие са получили от лакомството.

Оказва се, че всички жени, разглеждали списанието за здраве, се наслаждавали на шоколада с 16% повече, отколкото останалите.

Изследователите повторили експеримента в различни варианти, но във всеки случай тези, които се чувствали виновни, получавали по-голямо удоволствие от шоколада.

Връзката между чувството за вина и удоволствието не се ограничава само с храната. Друг експеримент показал, че жените, на които било внушавано чувство за вина, преди да разгледат снимки на привлекателни мъже, ги смятали за по-привлекателни.

Защо се случва така?

„Чувството за вина е свързано с удоволствието, защото най-често, когато възниква удоволствието, ние изпитваме чувство за вина”, обяснява Кели Голдсмит, автор на изследването. Когато се активира удоволствието, се включва и чувството за вина и в нашия мозък с времето тези две чувства стават свързани.

Какво да правим с преяждането?

Основният принцип на здравословното хранене звучи така: яжте, когато ви се яде, и спрете, когато се чувствате задоволени. Но мнозина трудно намират златната среда и възниква проблемът с преяждането. Ето няколко съвета, които може да ви помогнат да спрете:

Яжте бавно

На хората с нормално тегло са им необходими около 12 минути, за да могат сигналите за удовлетворение от храната да стигнат до техния мозък. А тези, които страдат от излишно тегло, имат нужда от 20 минути. Бавното дъвчене на храната дава на тези сигнали времето, необходимо им да стигнат до мозъка.

Яжте съзнателно

Бъдете по-съсредоточено по време на храна. Не яжте, когато шофирате или седите пред компютъра. Когато сме разсеяни или бързаме, нашият мозък трудно може да проследи какво и колко ядем. Отделете на храната цялото си внимание, за да забележите кога сте изяли достатъчно.

Насладете се на първите залци

Максимално удоволствие от храната получаваме от първите хапки. След това вкусовите рецептори губят своята чувствителност към химическите вещества на продуктите. Удовлетворявайки вкусовите рецептори, вие си помагате да спрете, когато почувствате физически комфорт.

Не спазвайте диети

Мнозина са способни да се подложат на гладна диета за няколко дни, дори седмици, а след това се предават и започват да преяждат. Най-добре е храненето да се коригира бавно. Така например вместо пет вредни продукта на ден се старайте да ги намалите на четири за следващите седмици, после на три и т.н.

Яжте мазни и сладки продукти умерено

Не бива напълно да се отказвате от всичко, което обичате, иначе ще искате повече и повече. Вместо това контролирайте количеството на любимите, но вредни продукти – например позволете си да хапнете парченце, а не цяла пица.

Прощавайте си

Има дни, когато не можете да си откажете нищо. Ако сте преяли, простете си, а не се измъчвайте от чувство за вина, и продължавайте да се придържате към плана. Ако постоянно преживявате чувство за вина, ще започнете да преяждате повече.

Източник: Counsel & Heal

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори