Американците – тлъсти и щастливи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Ново социологическо проучване сочи, че представата на американците за идеално тегло се променя спрямо увеличаването на техните талии.

По данни на „Галъп” от 1990 г. телесната маса на американците е нараснала със 7 кг, а техният „идеален мъж” се е „пооправил” с 6 кг. Колкото до американките, те са затлъстели средно с 6 кг, а жените на техните мечти са прибавили към теглото си 5 кг.

Около една трета от мъжете и една четвърт от жените смятат, че имат идеално тегло или дори са под него. Представата за това, че повечето американци (и особено жените) постоянно се борят с наднорменото тегло, е мит. Само една четвърт от респондентите заявяват, че правят сериозни опити да отслабнат. Това е много по-малко от тези, които смятат, че са малко по-дебели от нормалното и че биха смъкнали няколко килца.

Защо са толкова малко американците, които искат да отслабнат? Отговорът е прост – независимо че две трети от американците имат наднормено тегло или затлъстяване, повечето смятат, че не са много над нормата. По този същия начин те отговарят вече повече от 20 години.

Кадър от анимацията на Силвен Шоме „Триото от Белвил“.

Новото запитване впрочем бележи рекорд – цели 60% смятат, че са си много добре. Другите, макар и да знаят, че трябва да отслабнат, биха искали това да стане по лесен и бърз начин (какъвто не съществува), но смятат, че и с такова тегло може да си живеят без притеснения.

Важно е да се отбележи, че изследването е напълно посветено на самооценката. И тук може да възникне проблем, тъй като хората често лъжат или просто не знаят теглото си. Според запитване от 2010 г. почти 40% от жените с наднормено тегло се смятат за по-слаби, отколкото са. Тогава е установено, че само 16% от жените с нормално тегло се виждат като дебели.

Простият факт е, че повечето американци са дебели и щастливи – не се опитват да отслабнат, но и не се притесняват от теглото си.

Източник: Discovery News

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори