Curiosity може да е в близост до места с микроби на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Марсоходът на НАСА Curiosity вероятно седи близо до богата информация, която може да загатва за признаци на живот на Марс.

New Scientist и Space.com отбелязват, че изследователите от Caltech са идентифицирали шест местоположения на метанови излъчвания на емисии на планетата, включително едно много близо югозападно от Curiosity.

В идеалния случай марсоходът може да изследва емисиите и да определи истинската им същност.

Curiosity е установил места на метанови изблици шест пъти след кацането на Марс през 2012 г., но учените досега не са успели да намерят техните източници.

Европейският Trace Gas Orbiter също не успя да открие метан на атмосферни нива. Екипът на Caltech стеснява наземните източници, като моделира метанови частици като пакети и проследява техните маршрути въз основа на историческата скорост на вятъра.

Изследването все още не е рецензирано от партньори, така че трябва да се приема с известна предпазливост. Също така е напълно възможно газът да има неорганичен произход.

Дори и да е така обаче, появата му може да бъде свързана с геоложка активност, предизвикана от течна вода. Съобщава се, че ранният Марс е съдържал огромни количества вода – дори ако в тези източници няма активна вода, близко проучване може да помогне да се илюстрира историята на Марс.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори