Да не бързаме с „доказателствата“ за минал живот на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Кюриозити на Марс
Ивайло Красимиров

Марсоходът Curiosity на НАСА продължава често да изпраща нова информация за Червената планета. Последното откритие носи новини за интересен въглероден подпис, който не очаквахме да видим на Марс. След анализи на скални проби, върнати от марсохода, НАСА обяви, че някои от пробите са богати на въглероден тип, който виждаме и на Земята. Подписът, твърди НАСА, най-често се свързва с биологични процеси, които биха могли да дадат повече информация за възможността за живот на Марс.

Разбира се, както много предишни проби от Червената планета, тези нови продължават да повдигат нови въпроси. Ново проучване казва, че подписът може да е доказателство за древен живот на Червената планета.

Струва си да се отбележи, че съществуването на въглеродния тип на Марс не е непременно доказателство за древен живот. Той може да бъде просто резултат от взаимодействие между въглероден диоксид и ултравиолетова светлина. От друга страна, това може да са остатъците от въглерод, останали след голям космически сблъсък, случил се преди милиони години.

С толкова много възможности, пробите продължават да дават на НАСА и на други учени много за размисъл. „Намираме неща на Марс, които са изключително интересни“, заяви Пол Махафи, бивш изследовател на Curiosity в съобщение на уебсайта на НАСА. „Но наистина имаме нужда от повече доказателства, за да кажем, че сме идентифицирали живот.“

Махафи също така отбелязва, че екипът зад Curiosity търси и други доказателства зад въглеродните сигнатури, които са открили в пробите на Curiosity Rover. Учените публикуваха своето изследване в Proceedings of the National Academy of Sciences по-рано тази година.
Много е лесно да разгледаме данните от тези проби и да кажем, че сме намерили доказателство за живот. Реалността на ситуацията обаче не е толкова проста.

„Най-трудното нещо е да се освободим от земните стереотипи, да се освободим от това пристрастие, което имаме, и наистина да се опитаме да влезем в основите на химията, физиката и екологичните процеси на Марс“, пише Дженифър Л. Айгенброде, астробиолог от Годард Център на НАСА.

Айгенброде казва, че трябва наистина да отворим умовете си и да мислим извън кутията. След като направим това, можем да започнем наистина да декодираме данните, които откриваме на Марс. Ако не го направим, бихме могли да тълкуваме погрешно данните, предоставени от пробите на Curiosity Rover. Това може да застраши всякакви мисии до Червената планета в бъдеще.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори