Да побелееш за една нощ

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

За такива случаи често се разказва – казват даже, че подобна участ е застигнала кралицата Мария Антоанета.

През 1982 г. пилот на име Ерик Муди се готви за спокоен нощен рейс от Куала Лумпур за Пърт. Небето е ясно, членовете на екипажа са в добро настроение – на вечеря им сервирали по допълнителна порция малайзийско пиле във фъстъчен сос.

Но над остров Ява отказва двигател на самолета. След това – още един. След няколко минути не остават работещи двигатели на самолета. Със спокоен глас, сякаш нищо не се е случило, Муди се включва по високоговорителя:

„Добър вечер, дами и господа. Говори командирът на екипажа. Имаме малък проблем. Всичките четири двигателя престанаха да работят. Правим всичко възможно, за да ги пуснем отново. Надявам се, не сте прекалено притеснени.“

Извършвайки аварийно кацане на летището в Джакарта, Ерик Муди също не давал признаци на особено безпокойство. После той изяснил, че причина за спирането на двигателите е било изхвърлянето на вулканична пепел. Половин година след произшествието той обърнал внимание на побелялото си чело, а за още половин година побеляла цялата му коса.

Побеляването настигнало внезапно не само британския пилот. Казват, че същото се случило с няколко известни исторически личности, но доста по-бързо. Когато кралицата на Франция Мария Антоанета била изпратена на гилотината на 37 години, косите ѝ, както твърдят очевидци, побелели в нощта преди екзекуцията.

Английският юрист Томас Мор, по-късно канонизиран от Католическата църква, бил екзекутиран в лондонския Тауър през 1535 г. Отново се твърди, че преди смъртта си Мор побелял напълно.

Истории красиви, драматични, но имат ли научно обяснение? Могат ли косите наистина да побелеят за една нощ? Съществува ли физиологичен процес, свързан със силния стрес и водещ до такава бърза смяна на цвета на косите?

Неочаквано окапване

Цветът на косите се определя от две разновидности на пигмента меланин – еумеланин (определящ колко тъмни се явяват косите) и феомеланин (отговорен за степента на червено или русо).

С нашето стареене клетките в космените фоликули престават да произвеждат тези пигменти, в резултат растящите от тях косми се оказват безцветни. Съчетанието на цветните и безцветните коси, особено при брюнетите, изглежда като побеляване.

Как работи водещият до това механизъм, не е съвсем ясно. Според едно изследване косите побеляват по естествен път благодарение на същото вещество, което се използва от фризьорите за изсветляване.

Като направили опити с мишки, учените изяснили: клетките, отговорни за изработването на меланин, също произвеждат водороден пероксид, който се задържа от ензима каталаза. Но с възрастта изработването на този ензим се забавя и натрупването на водороден пероксид предотвратява производството на меланин.

В медицината внезапното побеляване се нарича canities subita. Най-доброто обяснение на този процес не е това, че косите променят цвета си, а това, че окапват пигментираните коси.

Заболяването, наречено алопеция ареата, води до рязко окапване на косата, в резултат на което се образуват плешиви участъци. Смята се, че до него води автоимунна реакция – когато защитните системи на организма нанасят вреда на самия организъм.

Усложняващ фактор може да стане стресът, което потенциално обяснява взаимовръзката между белите коси и плашещите събития. В някои случаи белите коси се оказват незасегнати от това заболяване.

Получава се, че силният шок може да доведе до опадане изключително на цветните косми и тогава човек, който вече е започнал да побелява, остава само с бели коси. Или имунната реакция може да се отрази на работата на системите, изработващи пигмента. Това може да обясни защо фоликулите на непигментираните косми не се подлагат на алопеция.

Стресово петно

Подобно обяснение е подходящо за случая с Ерик Муди, чиито коси напълно побелели за една година, но едва ли може да ни разгадае историята с Мария Антоанета, побеляла за една нощ.

Една от версиите гласи, че за година, прекарана зад решетките, тя не е имала възможност да боядисва косата си. Сутринта преди екзекуцията публиката я е видяла с късо подстригана коса – тоест всъщност с белите корени.

Но и тази версия не издържа критика, ако става дума за други известни случаи – например ако героят на историята е млад и белите му косми са толкова малко, че при опадане на пигментираните коса почти не би останала.

Освен това има неотдавнашен пример на 54-годишна жена от Швейцария, сблъскала се с оплешивяване на малък участък. Лечение със стероиди помогнало да се справи с окапването, но след няколко седмици косите ѝ се оказали напълно бели. При това пациентката не била преживявала никакъв травматичен опит и престанала да оплешивява.

Миналата година група изследователи под ръководството на Нобеловия лауреат по химия Робърт Лефковиц успя да се доближи до разгадката. Учените описали механизма, чрез който хроничният стрес уврежда ДНК на мишки, а сред възможните последствия е побеляване.

Въпросът, могат ли косите да станат бели, изглежда прост за медицинската наука, но това не е така. За да се разбере с точност механизмът на това явление, е необходимо да се изследват косите преди и след силен стрес, като се проследи техният цвят и дебелина.

Опасните за живота ситуации са не само редки, но и непредсказуеми. Нито един контролиращ орган няма да ви позволи да поставите застрашаващ експеримент върху доброволци.

И все пак идеята, че цветът на косата може да се промени от стрес, ни вълнува. Възможно е по такъв начин тялото да ни дава повече информация, отколкото изглежда на пръв поглед.

Впечатляващото хладнокръвие на командира Ерик Муди му е позволило да спаси живота на 247 пътници, но тялото му е подавало съвсем други сигнали.

 BBC Future

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори