Да развенчаем някои митове за Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Плутон
© ESO/L. Calcada
Антония Михайлова

В навечерието на историческата среща между космическата сонда „Нови хоризонти“ и Плутон сайтът Space.com развенчава някои митове около планетата джудже.

На 14 юли 2015 година „Нови хоризонти“ ще се приближи на 12 500 км към Плутон и ще направи първите снимки в едър план.

Мит първи. Плутон е малък

Някои смятат, че Плутон се явява много малко небесно тяло, с размери на редови астероид. Реално планетата джудже е с диаметър 2360 км и по този начин Плутон е значително по-голям от всеки обект в пояса на Кайпер – пръстен от ледени тела зад орбитата на Нептун.

Мит втори. На Плутон винаги е тъмно

Плутон се върти по ексцентрична орбита – ту се приближава към Слънцето на 4,4 млрд. км, ту се отдалечава от нашето светило на повече от 7 млрд. км. Но учените смятат, че осветяването на планетата джудже прилича на много мрачен ден на Земята или на времето след залеза на Слънцето.

Мит трети. Плутон някога е бил спътник на Нептун

Тази грешна теория била опровергана още през 1965 година, когато открили орбитален резонанс между Плутон и Нептун. На всеки три оборота на Нептун около Слънцето Плутон извършва два, а целият цикъл отнема 500 години. Орбиталният резонанс между Плутон и Нептун е много стабилен и се съхранява милиони години.

Мит четвърти. Плутон е свят от ледове

Повърхността на Плутон действително е покрита с лед, включително във вид на замразен азот и метан. Но плътността на Плутон е такава, че на учените е ясно, че тази планета представлява преди всичко скалисто тяло с ледена обвивка.

Мит пети. Плутон няма атмосфера

Изследователите са открили на Плутон атмосфера от азот, въглероден диоксид и метан още през 1985 г. Според измерванията, направени през 2010 година, атмосферата на планетата се простира в Космоса на повече от 3000 км. Когато Плутон се отдалечава от Слънцето, неговата атмосфера замръзва и пада върху повърхността. При приближаване на Плутон към Слънцето слънчевата топлина нагрява цялата му повърхност, ледовете сублимират и се превръщат в газове.

РИА Новости

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори