Да се измъкнеш сух от дъжда

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Започва да вали силно, а не носите чадър и няма къде да се скриете? Учените казват, че в повечето случаи е необходимо да тичате! Да, ще избягате от едни капки, но напред ще срещнете още повече – и в това се заключава дилемата.

Както обяснява проф. Франко Бочи от университета на Бреша (Италия), обикновено, за да се сведе намокрянето до минимум, е необходимо да се бяга колкото се може по-бързо.

Според статията на Бочи, публикувана в сп. European Journal of Physics, оптималната скорост на движение варира в зависимост от теглото и посоката на вятъра.

Комбинацията от тези фактори определя скоростта на движение, която понякога може и да е по-ниска от спринтьорската.

„Невинаги, но принципно е по-добре да тичате толкова бързо, колкото ви стигат силите. Ако наистина се отличавате със слабо телосложение, то е по-вероятно това да бъде оптималната скорост. В противен случай е необходимо просто да бягате бързо“, казва Бочи пред BBC News.

Има няколко изключения от правилото, които е хубаво да помните. Например, ако вятърът духа в същата посока, която възнамерявате да следвате, постарайте се да бягате със скорост, равна на тази на вятъра. При такова темпо трябва да почувствате минимални удари на вятъра и дъжда.

Ако вятърът удря в гърба ви под ъгъл, бягайте малко по-бързо от предполагаемата му скорост. Колкото по-голям е ъгълът, толкова повече усилия ще се налага да прилагате.

В изчисленията си Бочи се е придържал към старите традиции на физиците, занимаващи се с оптимални стратегии на пътешествия в дъждовно време. Но докато други изследователи се стараели да опростят задачата, работата на Бочи е установила колко е сложна тя. И по думите му решението става все по-трудно с отчитането на всички фактори.

Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори