Да живееш като на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Отдавнашна цел на хората е да стъпят на Марс и най-вероятно скоро това ще стане реалност. Докато космическата агенция се подготвя да планира как хората ще оцелеят на Червената планета, сега НАСА търси четирима души, които да живеят при условия, подобни на Марс, с надеждата да даде някаква представа как би изглеждало това оцеляване.

Вместо да отидат в космоса, доброволците ще живеят в Марс Дюна Алфа, 3D-отпечатан модул от 1700 квадратни фута в космическия център Джонсън в Хюстън. Моделът ще включва самостоятелни стаи, кухня, две бани, работна стая и пространство за отглеждане на култури.

НАСА планира да проведе три от тези експерименти, като първият започва през есента на 2022 г., след това през 2024 и 2025 г. Платените доброволци ще получават задачи като симулирани космически изходи, използване на виртуална реалност и научни изследвания.

Въпреки че може да изглежда забавно да се види какво е това, да живееш като на Марс, това има и своите предизвикателства. Тези предизвикателства може за възникнат от повреда на оборудването или ограничена комуникация с външния свят, или лимитираните ресурси. Допълнителните предизвикателства ще дадат на НАСА възможни отговори на всички въпроси, които възникват в бъдещите мисии.

„Аналогът е от решаващо значение за тестването на решения, които да отговорят на сложните нужди от живота на повърхността на Марс“, казва Грейс Дъглас, водещ учен в изследванията на НАСА за напреднали хранителни технологии, се казва в съобщението за медиите.

„Симулациите на Земята ще ни помогнат да разберем и да противодействаме на физическите и психическите предизвикателства, пред които ще бъдат изправени астронавтите, преди да се върнат“.

В приложението, което беше отворено в петък и е достъпно до 17 септември, се посочва, че организацията търси постоянни граждани на САЩ, които са на възраст от 30 до 55 години и са здрави без проблеми с храненето.

Изборът ще „следва стандартните критерии на НАСА за кандидатите за астронавти“, тъй като кандидатите трябва да имат магистърска степен в областта на STEM, професионален опит в STEM и пилотен опит, според обявата на НАСА.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори