Далечната страна на Луната е покрита с 12 метров слой прах

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Първият космически апарат, който някога е посетил далечната страна на Луната, откри слой лунен прах с дълбочина до 12 метра.
Роувърът и неговия апарат, който кацна в лунния кратер Von Karmán, са част от китайската мисия Chang’e-4. Кацането беше на 3 януари 2019 г. и бележи първия път, когато някой космически кораб посещава далечната страна на Луната, без да се разбие.

Роувърът измерва лунния повърхностен слой прах с радари за първи път, а изследователи от Китай и Италия описаха резултатите в статия, публикувана в сряда в списанието Science Advances.

Лунният прах, наричан още реголит, е подобно на талк вещество от прахообразна скала, който се е образувал след като астероиди бомбардират повърхността на Луната преди милиарди години. Откритията на Chang’e 4 потвърждават, че този прах покрива и далечната страна на Луната, в слой, който учените определиха като „доста дебел“.

„Тази работа показва, че широкото използване на радара на Chang’e 4, може значително да подобри нашето разбиране за историята на лунното въздействие и вулканизма и би могло да хвърли нова светлина върху разбирането на геоложката еволюция на далечната страна на Луната,“ пишат авторите на проучването.

Това разбиране ще бъде ключово за бъдещите мисии до Луната. Лунният прах може да замъгли инструментите на космическия кораб, когато се приближава до лунната повърхност, повишавайки риска от повреда.

Реголитът е създавал проблеми и преди. Пеги Уитсън, астронавт, живял в космоса общо 665 дни, по-рано заяви пред Business Insider, че мисиите на Аполо „имаха много проблеми с праха“. „Ако ще прекараме дълго време и ще изградим постоянни местообитания на Луната, трябва да измислим как да се справим с това“, казва Уитсън.

Брайън О’Брайън, физик, който проектира уреда за измерване на реголита, който участва в екипа подготвил астронавтите на Аполо 11, казва пред изданието Wired, че подозира, че прахът е намесен в сеизмометър и е блокирал слънчеви клетки при тази мисия.

Измерванията на реголита покриващ лунната повърхност може да помогне на бъдещите космически кораби да избегнат тези проблеми.
„Някои от новите типове двигатели и нивата на тягата, които ще имат може да предизвикат проблеми. Ние не знаем все още как ще се размесят различните типове реголит на различни места на Луната“, казва Алисия Дуайър Цианчиоло, инженер по аерокосмическа техника, работеща в НАСА в отдела за Роботизирани лунни мисии.

Под 12-те метра фин прах, роувърът Chang’e 4 установи наличието на слой от груб материал, съставен от парчета скали, последван от редуващи се слоеве от груби и фини вещества до дълбочина от 40 метра.

Въпреки че Китай не е споделил конкретна времева линия за останалата част от мисията, известно е, че сред целите й на далечната страна на Луната са да прави снимки, да изучава лунната геология, да търси воден лед и да сканират нощното небе за радио-взривове.

Публикувано в списание Business Insider.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори