10 доказателства за развити древни цивилизации

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Баалбек
Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Знанията на съвременния човек за древните култури са доста ограничени. Но достигналите до наше време архитектурни артефакти дават повод да смятаме, че преди много хилядолетия на нашата планета са съществували развити цивилизации.

Предлагаме ви 10 археологически находки, чиито тайни и до днес остават неразкрити.

Древни устройства

Древните цивилизации са знаели много повече и са били по-развити, отколкото са смятали учените преди 20 години. Археолози са открили редица древни устройства – от планисфери до първообрази на батерии. Най-известните находки са лещата от Нимруд и механизмът от Антикитира. лещата от НимрудЛещата от Нимруд, чиято възраст се оценява на 3000 години, е била открита по време на разкопки на древната асирийска столица Нимруд. Някои експерти смятат, че лещата е била част от древен телескоп на вавилонците. А това значи, че те са имали значителни познания по астрономия.

Прочутият механизъм от Антикитира (200 г. пр.н.е.) е бил създаден, за да изчислява движението на Слънцето, Луната и планетите. За жалост днес можем само да гадаем защо и как са били създадени много древни устройства и защо древните знания за тях са изчезнали.

Империята Рама

Дълго време се смятало, че индийската цивилизация е възникнала едва през 500 г. пр.н.е. Но открития, направени през миналото столетие, определят произхода на индийската цивилизация на няколко хиляди години. империята РамаВ долината на река Инд са били открити градовете Харапа и Мохенджо Даро, които били идеално планирани дори по съвременни мерки. Културата на Харапа също остава загадка. Нейните корени са скрити във вековете, а езикът им и до днес не е разгадан от учените. В града няма сгради, които да свидетелстват за различни социални класи, няма храмове или други култови съоръжения. В нито една друга култура, включително Египет и Месопотамия, не е имало такова ниво на планиране на градовете.

Пещерите Лонгю

Лонгю за китайците е още едно чудо на света. Системата от 24 пещери е била открита случайно през 1992 година. Времето на възникването на пещерите датира от 2 век пр.н.е. Независимо от титаничния им обем (за да се изкопаят такива пещери в твърди скали е трябвало да се отстранят около милион кубически метра камъни) не са открити никакви свидетелства за строителство. пещерите ЛонгюРезбата, покриваща стените и таваните, е изработена в специфичен стил и е пълна със символи. Смята се, че седемте открити галерии повтарят разположението на седемте звезди от съзвездие Голяма мечка.

Нан Мадол

На изкуствен архипелаг в Микронезия недалеч от остров Понпей се намират развалините на древния град Нан Мадол. Градът е построен на коралов риф от базалтови плочи, чието тегло стига до 50 тона. Нан  МадолГрадът се пресича от множество канали и подводни тунели. Част от улиците му са под вода. Мащабността на това съоръжение може да се сравни с Великата китайска стена или египетските пирамиди. При това няма нито един запис за това кой е построил града и кога е бил построен.

Тунелите от каменния век

От Шотландия до Турция под стотици неолитни селища археолозите са открили свидетелства за съществуването на обширна мрежа от подземни тунели. В Бавария дължината на някои тунели достига до 700 метра. тунели от каменния векФактът, че тези тунели са се съхранили в продължение на 12 000 години, е свидетелство за изключителното майсторство на строителите и огромните размери на първоначалната им мрежа.

Пума Пунку и Тиуанаку

Пума Пунку е мегалитен комплекс до древния град Тиуанаку в Южна Америка. Възрастта на мегалитните руини е изключително спорна, но археолозите са единодушни, че те са по-стари от пирамидите. Смята се, че руините са на 15 000 години. Пума Пунку и ТиуанакуМасивните камъни, използвани в строителството, са изрязани и пасват толкова точно, че няма съмнение – строителите явно са притежавали развити знания по рязане на камъни и геометрия и нямали инструменти, които да са им позволявали да правят това. В града е имало и функционираща иригационна система, канализация и хидравлични механизми.

Метални пластини

Продължаваме на тема Пума Пунку. Струва си да отбележим, че на тези постройки, както и в храма Кориканча, древния град Олантайтамбо и в Древен Египет са използвани специални метални пластини за укрепване на огромни камъни. метални пластиниАрхеолозите са открили, че металът е отливан в жлебове, изрязани в камъните, а това означава, че строителите са имали производство. Не е ясно защо тази технология и други методи за строителство на мегалити са загубени.

Загадката Баалбек

В резултат на археологични разкопки в Баалбек (Ливан) са открити едни от най-големите и добре съхранени римски развалини в света. Особено тайнствено това място го прави мегалитна могила, върху която римляните са построили своите храмове.

Баалбек

Каменните монолити на този курган тежат по около 1000 тона и се явяват най-големите обработени плочи от камъни в света. Някои археолози смятат, че историята на Баалбек наброява 9000 години.

Платото Гиза

Великата пирамида в Египет е идеална от гледна точка на геометрията. Как древните египтяни са успели да постигнат това, не е известно. Интересно е и това, че ерозията на Сфинкса, както са доказали учените, се дължи на валежи, а според някои изследователи Сфинксът някога е бил на дъното на море. ГизаКъм преддинастичния период се отнася и пирамидата на Микерин. Тя също е построена от блокове варовик и има същите следи от ерозия, както и Сфинксът.

Гьобекли Тепе

Датиран от края на последния ледников период (преди 12 000 години), храмовият комплекс в югоизточната част на Турция е назован най-важното археологическо откритие на съвремието. Древна керамика, писменост, вече съществуващо колело и металургия – това строителство подразбира ниво на развитие, излизащо далеч извън рамките на развитието на палеолитните цивилизации. Гьобекли тепеГьобекли Тепе се състои от 20 кръгли структури (досега са разкопани само 4) и изкусно изрязани колони до 5,5 метра височина и тегло до 15 тона всяка. Никой не може със сигурност да каже кой е създал този комплекс и откъде създателите му са имали такива напреднали знания.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Мистерии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори