Десет теории, които могат да преобърнат възприятието ти за света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Мегавселена
  • 20 юли 2016 г. в 11:04 Последна промяна:
    21 юли 2016 г. в 14:58

Реалността не е толкова очевидна и елементарна, както често ни се иска. Някои от нещата, които възприемаме за истина и даденост са изцяло грешни. Много учени и философи се опитват да променят нашите възприятия и да покажат, че може да не са верни. Десетте примера за теории по-долу показват това.

1. Голямото заледяване

Теорията за големия ледников период към който се е устремила вселената, нейната финална фаза. Вселената има ограничен запас от енергия. Когато тази енергия се изчерпи, вселената ще премине в замръзнало състояние. Енергията от движението на елементарните частици, загубата на топлина, природния закон на вселената означава, че движението на частиците ще се забави и ще стигне до своя край и тогава всичко ще спре.

2. Солипсизъм или краен субективизъм

Това е философска теория, според която нищо не съществува извън усещанията на индивида. На пръв поглед изглежда неприемливо това, че според тази теория нищо не съществува извън нас, но когато се замислите всичко което може да проверите е само във вашето съзнание. Спомнете си за сънищата. Дали пък не е възможно всичко около нас да е един невероятен и сложен сън? Вярно е, че има неща, които можем да пипнем, чуем и видим. Много хора обаче, които по една или друга причина халюцинират например, твърдят че са „видели“, „чули“ и „пипнали“ много неща, но те не са реално съществуващи. Нашите сънища симулират реална действителност, но това което чувстваме и виждаме идва само от нашия мозък, от нашето съзнание. В резултат всичко около нас може да се постави под съмнение, можем да сме сигурни само в нашите мисли.

3. Идеалистичната философия

Джордж Беркли, бащата на идеализма твърди, че всичко съществува като идея в нечий ум. Теорията не била възприета и негов опонент, който ритнал камък на улицата със затворени очи заявил, че по този начин опровергал неговата теория. Ако камъкът съществува само в съзнанието му, той не би могъл да го изрита със затворени очи.

4. Платон и Логиката

Всеки знае за Платон. Той е най-известният философ живял някога на Земята. Според него зад реалността която възприемаме, има свят от перфектни форми. Това което виждаме са само сенки, имитация на това как реално изглеждат нещата. Изучавайки философия, той може да хване само проблясък от това, което реално нещата около нас са. Наред с това, според Платон всичко е създадено от една субстанция, от един базисен материал, но има различен вид и форма. Доста по-късно с откритието на атомите и молекулите това твърдение беше потвърдено в голяма степен.

5. Презентизъм

Когато говорим за времето, ние го възприемаме като нещо което делим на минало, настояще и бъдеще. Презентистите възприемат като нещо реално само настоящето, докато миналото и бъдещето според тях са въображаеми. Бъдещето е нещо въображаемо, твърди свети Августин, защото времето не може да съществува преди и след като нещо вече се е случило.

6.  Етернализъм

Етернализмът е точно обратното на презентизма. Според тази философска теория времето има много слоеве, които съществуват едновременно, но тяхното измерване се определя от наблюдателя и това, което той вижда зависи от това къде гледа. Това би значело, че динозаврите и Втората световна война съществуват едновременно, но могат да бъдат наблюдавани само от специфична точка или локация.

7. „Мозък в буркан“

Това е по-нататъшно твърдение, че човешките възприятия зависят само от субективните им чувства. Кой гарантира, че човечеството просто не е експеримент „в буркан“?

8. Теорията за многото паралелни вселени

Паралелните вселени са подобни на нашата, с малки или по-големи разлики. Според поддръжниците на тази теория могат да съществуват безкраен брой алтернативни реалности. В паралелната реалност вие може да сте на много места и в много образи.

9. Измислена реалност

Според тази теория, след като има безбройни паралелни вселени, всичко измислено, чуто, написано или въобразено съществува някъде, във вселена където подходящите условия  правят възможно неговото съществуване.

10.  Феноменализъм

Какво се случва с нещата, когато не ги гледаме? Според много учени и философи тогава те просто изчезват. Феноменалистите вярват, че нещата съществуват само като феномен на нашето съзнание. С други думи нищо не съществува без възприятие.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Гледна точка

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори