Десетте Божи заповеди спасили „Целувката на Юда“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Целувката на Юда
© Fitzwilliam Museum, Cambridge
Антония Михайлова

Реставратори от музея Фицуилям при Кеймбриджкия университет (Великобритания) са открили, че наскоро придобита от тях средновековна картина е използвана като стенна дъска с Десетте Божи заповеди.

Картината изобразява момента на предателството на Исус Христос от Юда Искариотски („Целувката на Юда“) в епохата на Реформацията (1517–1648).

Учените се затрудняват да кажат дали запазването е било съзнателно, за да се съхрани картината от реформаторите, или поради други съображения. За откритието съобщава сайтът на Кеймбриджкия университет.

Картината е придобита от музея Фицуилям през 2012 година от църквата „Света Мария“ (Church of St Mary) в Графтън Реджис, Нортхамптъншър. Църквата нямала средства за съхранение на художественото произведение в необходимите условия, затова картината попаднала при реставраторите с дебел пласт мръсотия и прах, следи от изпражнения на прилепи и насекоми.

Целувката на Юда. © Fitzwilliam Museum, Cambridge

Целувката на Юда. © Fitzwilliam Museum, Cambridge

Преди почистването експертите не могли да разберат какво точно е изобразено на нея. След като почистили повърхността, учените разбрали, че ги е споходил невероятен късмет. На картината е изобразена сцената на предателството на Исус от Юда – епизод от Евангелието, в което Юда Искариотски целува Христос в Гетсимансакта градина, за да го посочи на стражите.

В епохата на Реформацията и гражданските войни в Англия са били унищожени до 97% от религиозната живопис. Епизоди с Юда сред съхранените картини почти не се срещат, тъй като той бил ненавистна фигура както сред протестантите, така и сред католиците. Вярващите често задрасквали или протривали неговото изображение и се стараели да го унищожат с всички други достъпни методи.

Анализът на картината установил защо „Целувката на Юда“ е успяла да оцелее в смутното време. Един от реставраторите обърнал внимание, че задната част на картината е направена от доста съвременен шперплат. Когато го отделили, изследователите открили следи от изображения. С помощта на инфрачервено заснемане било установено, че това е полуизбледнял запис на Десетте заповеди, отнасящи се към XVI век.

С други думи, картината е била използвана повторно – оскърбителното изображение на Юда било обърнато към стената, а от другата страна бил поставен текстът на скрижалите, получени от Мойсей в Синайската планина. Дъската с Десетте Божи заповеди по онова време е била стандартна част от домашната обстановка.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори