До десет години ще открием извънземни форми на живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Крис Импи, University of Arizona
Ивайло Красимиров

Търсенето на извънземен живот отдавна занимава хиляди хора, между тях и редица известни астрономи, астронавти и учени. В момента редица космически сонди изследват пространството за планети, на които е възможно да има живот. Макар все още никой да не е в състояние да докаже съществуването на интелигентен живот извън нашата планета, редица експерти вярват, че сме все по-близо до намирането на извънземен живот.

Според Крис Импи, заместник ръководител на департамента по астрономия в университета на Аризона, търсенето на живот извън Земята ще даде резултат още през следващото десетилетие. Според него обаче, търсенето на интелигентен живот ще продължи доста по-дълго. Импи казва, че се обзалага, че микробна форма на живот извън Земята ще бъде открита след 10-15 години, но не и интелигентна форма на живот, за която ще почакаме още.

Макар да е скептичен за откриването на интелигентен живот извън нашата планета, Импи казва, че такъв може би съществува в нашата слънчева система. Според него Европа, богатият на вода спътник на Юпитер е потенциално място, на което може да има живот.

Астрономът не изключва някаква форма на живот да бъде открита и на Марс. Такива форми на живот според него, могат да съществуват под повърхността на планетата. Импи казва, че по-добрите снимки от повърхността на Червената планета, получавани днес,  показват голяма вероятност там да е имало живот в предишни периоди.  Според него, с напредването на технологиите  през  идните години, астрономите ще могат да използват телескопа Джеймс Уеб на НАСА за да открият био-маркери, каквито са кислородът и метанът  в атмосферите на подобни на Земята планети.

Тези експерименти с новия телескоп на НАСА предстоят и се очаква именно с него да се открият доказателства за микробни форми на живот извън Земята.

Вероятно от тези открития ни делят десетина години, казва астрономът Импи. Търсенето на интелигентен живот ще продължи, въпреки липсата на успех досега. Първите експерименти за търсене на интелигентен живот извън Земята започват с програмата SETI (Търсене на извънземен интелигентен живот – Search for Extra-Terrestrial Intelligence) през 1959 г. Те продължават и днес, като носят все повече информация. Едно изследване направено днес носи повече информация отколкото всичко натрупано досега, казва Импи.

Категории на статиите:
Вселена

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори