До края на века животът в южна Азия ще стане невъзможен

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Деца от индийско гето, pixabay.com
Ивайло Красимиров

Появяват се все повече изследвания показващи, че промените в климата са не само реални и неизбежни, но и с все по-катастрофални последици. Причините за промени в климата са нарастващите температури, повишаването на равнището на моретата и океаните, изчезването на много животински и растителни видове. Като следствие от промените в климата зачестяват природните катастрофи – наводнения, намаляване на добивите и като цяло влошаване на условията за живот на Земята.

Според изследване водено от проф. Елфатих Елфатир от Масачузетския технологичен институт, публикувано в списание Science Advances, още до края на този век цели райони в южна Азия ще станат необитаеми за хората, заради непоносимите жеги.

Елфатир и неговите колеги са анализирали два възможни сценария – продължаване на досегашното развитие и модел при който увеличаваме усилията за намаляване на емисиите от парникови газове. При модела, който продължава досегашното развитие, със сигурност до края на този век условията за живот в южните райони на Азия ще станат невъзможни. Ефектът на повишените топлинни вълни ще удари гъсто населени региони даващи днес голяма част от селскостопанската продукция на Азия. Това директно ще застраши живота на хиляди обитатели на южна Азия, които и днес живеят в крайна бедност, като ще ги постави в смъртоносна ситуация, заключават учените от MIT.

Сценарият със смъртоносните топлинни вълни през 2100 г. ще бъде неизбежен ако досегашното развитие продължи. Къде могат да емигрират хората от гъсто населената южна част на Азиатския континент и изобщо ще бъде ли възможно милионите да се преместят някъде, когато негативните ефекти от променения климат ще засегнат практически всички части на Планетата?

Ново изследване на Европейската Комисия показва, че жертвите на екстремно време в Европа могат да достигнат 152 000 на година до 2100 г. Това са 50 пъти повече жертви на климатичните промени в сравнение с началото на нашия век. Изследването показва, че към края на века от катастрофи предизвикани от промени в климата ще са засегнати две трети от европейците, докато сега е засегнат само 1 от всеки 20 души.

Според учените, единствения начин за спасение се крие във вторият сценарии – рязка промяна в начина ни на живот и намаляване на парниковите газове водещи до промяната в климата.

Категории на статиите:
Футурология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори