Домът на бенгалските тигри от сателит

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Sundarbans
Ивайло Красимиров

Най-големите мангрови гори на Земята се намират в южната част на Бангладеш и индийската провинция Западен Бенгал. Горският масив обхваща около 10 хиляди квадратни километра и е заснет през март от сателита за наблюдение на земната повърхност „Sentinel-2A“. Районът е известен под името Съндърбанс и е дом на редките бенгалски тигри.

В тъмнозелено се разпознават горите на снимката. Мангровите дървета и останалите растения в района се характеризират с приспособимостта си към солена вода.

Околните райони са с доста по-светъл цвят. Те са гъсто населени и развито земеделие.

Съндърбанс се намира в Бенгалския залив, периферно море на Индийския океан. Няколко реки, сред които Ганг и притоците се вливат в Океана на това място. Общо 240 реки образуват цялата водна мрежа в района, която завършва пътя си в Индийския океан и формира най-голямата речна делта в света, известна като Делтата на Ганг-Брамапутра.

През 1984 г. в Сънъдърбанс е основан национален парк, часто от световното природно наследство на Юнеско. Паркът е и резерват за кралските бенгалски тигри. Това е един от застрашените видове на планетата, а основната част от останалата популация обитава райони в Индия. В Бангладеш са останали съвсем малки групи.

Изгледът на Делтата се променя непрекъснато. Ерозионната сила на Океана и вятърът по крайбрежието променят структурата на ландшафта. Същевременно реките носят големи количества тиня и седименти, които се отлагат в Делтата, където течението забавя своя ход.

Почвата е богата на минерали и хранителни вещества и е подходяща за развитие на селското стопанство. Тук масово се отглеждат юта, чай и ориз. Основната част на насажденията е в делтата на Ганг и на сателитната снимка може да се разпознае вдясно с по-светлия цвят.

Риболовът също е важна част от хранителната индустрия в региона.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментари

  • How To Use Kamagra Tablets [url=http://leviinusa.com]vardenafil[/url] Online Renova No Prescription Priligy Sample

    Ronneve 16 октомври 2017 22:39 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори