Континенти от лава дълбоко под земята: учените нямат идея

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Две гигантски образувания разположени дълбоко под повърхността на Земята озадачават учените. Те са с размерите на цели континенти и се намират приблизително на половината разстояние от центъра на Земята. Тази любопитна структура с големина около 100 пъти тази на Еверест може да даде идеи как се е формирала Земята.

Едното от гигантските формирования се намира точно под Тихия океан, а другото под Атлантическия океан. Тези подземни структури са разположени между земната мантия и земното ядро. Те се различават от заобикалящите ги скали не само заради по-високата си температура. Те са различни и като композиция и вероятно съдържат материали, които не се намират в мантията на Земята.

Големият въпрос е какво точно представляват тези структури и как са се формирали? Учени от Университета за изучаване на Земята и Космоса в Аризона наблюдават тези формирования вече няколко десетилетия, чрез сеизмичната активност в двата района. Различните типове сеизмични вълни се движат с различна скорост в зависимост от типа на скалите през които преминават. Като се сравняват времето и забавянето на сеизмичните вълни в различни локации, могат да се направят изводи за ставащото в земните недра.

Двете огромни образувания се характеризират с по-бавна скорост на сеизмичните вълни преминаващи през тях, което предполага, че имат различна температура от останалата част на земната мантия. Промяната на скоростта обаче е доста рязка, което показва не само различна температура, но и различен състав на двете образувания в сравнение със заобикалящата ги среда. Поради тяхната големина учените са нарекли двете образувания „големи провинции с ниска скорост“.

Според Ричард Карлсон, геохимик от Института Карнеги във Вашингтон, тези странни имена на структурите показват просто, че не знаем почти нищо за тях.

Проблемът може да стане голям ако магмата от една от тези структури си пробие път до повърхността на Земята. Това би предизвикало гигантско изригване, което да унищожи огромни части от земната повърхност. Според изследователите обаче, нещо подобно може да се случи веднаж на един милион години.

Учените не знаят дали двете огромни формирования са съставени от материали от земната кора или разликите в структурата са още от времето на формирането на Земята. „Ако разберем по-добре тези образувания, това ще даде възможност да знаем повече за процесите в недрата на Земята и за нейното формиране“, казва Уенди Мао от Станфордския университет.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори