Достъпът до Интернет в бъдещето може да става чрез светлината

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Едва ли можем да си представим съвременния живот без интернет, тази технология е толкова навътре в битието ни, че я възприемаме като основно човешко право. Колкото повече устройства обаче са свързани в мрежата, толкова повече честоти се заемат. Това може и да стане проблем в бъдеще. Затова откритието Li-Fi дава надежди честотите да не са проблем, а скоростта на пренос на данни да бъде неимоверно по-бърза, когато технологията бъде разработена и внедрена.

Новата технология ползва светлинен сигнал, получен от LED модулатор  вместо модулиран радио сигнал за да изпрати данни и да се свърже в интернет. Системата Li-Fi пренася данни като използва видимата част на електромагнитния спектър генериран от LED крушка с микрочип. Устройството свързано с USB вход може да предложи скорост от 42Mbps.

Това е само началото, защото през февруари м.г. бе направен успешен тест за изпращане на данни със скорост  1GB per sec, а създателите на системата са правили опит в лабораторни условия и са постигнали скорост от 224 GB за секунда. Системата вече се използва в компанията, която я е създала –  Pure LiFi. Сега от фирмата изобретила новата технология се кооперират с различни технологични компании по света, за да я подобрят още.

Наред с предимството за повече честотни ленти и по-висока скорост, новата система предлага още предимства, като по-висока сигурност в сравнение с Wi-Fi, защото светлината не може да преминава през стени. От друга страна това може и да е предизвикателство да се направи Li-Fi удобна колкото Wi-Fi .

Чрез технологията на затъмнените светодиоди се постига достъп до Li-Fi, който следва потребителя и може да работи дори на тъмно. Новата система за пренос на данни може да има способности, невъзможни за сегашната. Например Li-Fi е идеална за ползване при самолетни полети или в силно пожароопасна среда, където пускащите понякога искри радио антени са забранени за ползване.

Засега оборудването за Li-Fi е доста обемно и не става за мобилни устройства, затова миниатюрната му версия в момента е цел номер едно за PureLiFi. Възможно е още до края на тази година да се появи такава версия, която да бъде използвана от преносими компютри.

Категории на статиите:
HiTech

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори