НАСА даде $2 милиона награда за робот, който се тества за Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НАСА награди хуманоидния робот създаден в Североизточния университет в Масачузетс с два милиона долара. Робонавтът наречен Валкирия (R5) сега преминава серия от тестове, като през юни ще участва в симулация за кацане на Марс.

Студенти и докторанти от Североизточния университет сега работят върху фините софтуерни настройки, така че робонавтът да може да взима решения, да се движи и да изпълнява заповеди. Последните тестове се правят в центърът “NERVE“ (New England Robotics Validation and Experimentation) край Бостън. R5 има система за „виждане“, движи се като човек – на два крака, може да навигира в наситено с много пречки и опасности пространство, създадено за тестовете в изследователския център NERVE.

В НАСА са създали на базата на R5 още три робонавти, като един от тях е изпратен в Университета на Единбург, Шотландия. През юни четирите робота ще се състезават в решаване на практически ситуации, като последиците от прашна буря на Марс, довела до проблеми в комуникационната антена, поправяне на скафандри и отстраняване на течове в помещенията за астронавтите на Марс.

Категории на статиите:
HiTech

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори