Древни изображения на загадъчни същества са открити на Карибите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Montserrat National Trust
Антония Михайлова


Археолози са пристъпили към изучаването на древни петроглифи, открити случайно от туристи на карибския остров Монсерат (Малки Антили), става ясно от публикация в The History Blog.

Древните наскални рисунки, геометрични фигури и изображения на загадъчни същества са открити в труднодостъпна горска местност. Повечето от тях са скрити от мъх.

Според предварителната оценка възрастта на изображенията е между 1000 и 1500 години, следователно те са били създадени дълго преди на острова да стъпят европейците.

Изображенията се намират на около осем километра северно от Плимът, административен център на остров Монсерат. Според Сарита Франсис (Sarita Francis), директор на организацията Montserrat National Trust, рисунките приличат на петроглифите на карибските индианци, открити по-рано на островите Сейнт Китс и Сейнт Винсент.

Археолозите ги отнасят към така наречената саладоидна култура, чиито представители – араваките – през 500–280 г. пр.н.е. са се разселили по Малките Антили и остров Пуерто Рико. За родина на саладоидната култура се смята крайбрежието на днешна Венецуела, в района на долното течение на река Ориноко.

Сред петроглифите има както геометрични фигури, така и такива, които могат да се интерпретират като изображения на хора и животни. Например в един от релефите може да се отгатнат очертанията на прилеп. На една от скалите са направени два дълбоки кръгли отвора и продълговат отвор под тях, което напомня на изображението на човешко лице.

© Montserrat National Trust

© Montserrat National Trust

Най-древните археологически находки на острова са значително по-скари от културата на араваките. Съдейки по каменните оръдия, открити в централната част на острова, Монсерат е бил заселен още преди 2500 години от преселници от Южна Америка.

Следващата вълна на заселване са били араваките, които са били подлагани на набези на родствения им народ калинаго. Към момента на откриването на острова от Колумб араваките вече са го били напуснали, но и калинаго не се задържали на него. Следващите заселници са били ирландците в първата половина на XVII век.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори