Древните гърци се страхували от живи мъртъвци

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Carrie L. Sulosky Weaver / Regional Museum of Kamarina
Антония Михайлова

Древните гърци панически се страхували от живи мъртъвци и се опитвали да ги контролират и отблъскват с некромантични заклинания, изяснили археолози, които провеждат разкопки на древногръцко гробище край град Камарина в Сицилия.

Древните гърци затрупвали починалите с камъни, за да не могат да излизат от гробовете, разказва изданието Popular Archaeology.

„Древните гърци в своите свитъци често са описвали сценарии как живи мъртъвци са излизали от гробовете си, бродели по улиците на града и се промъквали към жертвата, за да ѝ отмъстят за някакви стари обиди. Некрофобията е била характерна за гърците във всички времена, от неолита до съвременната епоха. От друга страна, има археологични намеци, че елините са се увличали по некромантията. Камарина ни даде доказателство и за едното, и за другото“, разказва Кари Уивър (Carrie Weaver) от университета в Питсбърг (САЩ).

Уивър и колегите ѝ провеждали разкопки южно от съвременна Сицилия, където във времената на „развития елинизъм“ се намирала древногръцката колония Камарина, основана от жители на Сиракуза, родното място на Архимед, през шести век пр.н.е.

Сравнително скоро в района на стария древногръцки град учените открили гигантско гробище, където жителите на Камарина погребвали починалите в продължение почти на две столетия, от пети до трети век пр.н.е. Когато Уивър, колегите ѝ и няколко други групи археолози започнали да разкопават гробището, успели да открият почти триста скелета на древни гърци, огромно количество артефакти и паметници на културата.

Вниманието на археолозите привлякла гробница с номер 653, чиито „обитатели“ били погребани изключително необичайно. Например останките на беден жител на града, страдащ от недохранване почти през целия си живот и починал от някакво заболяване, били изцяло покрити с тежки парчета от амфори, а другите скелети – с големи камъни. Аналогична била картината и в съседната гробница с номер 693.

Недалече от тези скелети археолозите открили няколко глинени таблички, изписани със заклинания, които трябвало да пазят жителите на града или авторите на надписите от мъртъвците или да им дават власт над тях. Всичко това според Уивър и колегите ѝ свидетелства, че древните елини се страхували от живите мъртъвци и практикували някакво подобие на некромантия.

Както признават археолозите, все още няма преки свидетелства, че починалите са били погребани под купчина амфори и камъни именно по тази причина, но учените се надяват, че бъдещите разкопки ще им помогнат да докажат тази хипотеза, допълва РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори