Дървен небостъргач с жилища за бедни в Орегон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Компютърна графика на проекта за дървен небостъргач в Портланд
Ивайло Красимиров

В Портланд, Орегон ще бъде построен първият дървен небостъргач, наречен Фреймуърк (Framework). Конструкцията ще има около 30 000 м2 площ и ще бъде на 12 етажа, като общата височина на сградата ще е 43 метра. Идеята на концепцията е да поднови дървопреработващата индустрия в района на Портланд, но също така и да предложи достъпна технология за жилищно строителство. Апартаментите в дървената сграда ще бъдат запазени за хора имащи под 60% от средния доход в района на Портланд.

Основният материал използван за построяването на 12 етажната сграда ще бъде ламинирани дървесни плоскости, но ще има и части изпълнени от алуминий и композитни материали.

Наред с Framework, в Портланд ще бъдат построени още две големи обществени сгради от дърво –  Albina Yard и Carbon 12.

Да се строи от дърво може и да изглежда архаизъм, но ламинираното дърво е относително нов материал, който има здравината на стомана. Ако проектът се реализира успешно, това ще бъде пример за още по-добри комбинации между дървен материал и архитектурна форма, нещо което се отдава изключително добре на дървото.

Категории на статиите:
Иновации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори