Един от най-големите лазери в света може да се използва за откриване на извънземни цивилизации

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени предложиха различна употреба на най-голямата в света обсерватория за гравитационни вълни: сканиране за вълните в пространство-времето, останали след огромни извънземни космически кораби.

Гравитационните вълни се образуват, когато обекти с маса се движат през пространството. По-големите обекти – като планети, неутронни звезди или черни дупки – произвеждат по-забележими гравитационни вълни. Тези пространствено-времеви вълни бяха открити за първи път директно през 2015 г., но оттогава учените стават все по-добри в забелязването на вълните, които се плискат в нашите космически брегове.

Сега новите изчисления, публикувани на 5 декември в базата данни за предпечат arXiv, предполагат, че базираната в САЩ лазерна интерферометърна гравитационно-вълнова обсерватория (LIGO) може да погледне отвъд конвенционалните източници за тези пространствено-времеви вълни.

Колосалните извънземни космически кораби, пътуващи с високи скорости, също биха предизвикали издайническите вибрации, казват авторите.

Детекторът LIGO забелязва гравитационните вълни по малките изкривявания, които правят в пространство-времето, докато преминават през него. Съставен от два пресичащи се L-образни детектора — всеки с две рамена с дължина 2,48 мили (4 километра) и два еднакви лазерни лъча вътре — експериментът е проектиран така, че ако гравитационната вълна премине през Земята, лазерната светлина в едното рамо част от детектора ще се компресира, докато другата се разширява, създавайки малка промяна в относителните дължини на пътя на лъчите, пристигащи до детектора.

Изкривяванията на пространство-времето, които правят дори най-големите гравитационни вълни, обаче са минимални – често с размер на няколко хилядни от протон или неутрон – което означава, че LIGO е невероятно чувствителен и изисква стриктна поддръжка и калибриране.

За да видят докъде може да се простира тази чувствителност, учените направиха изчисления на най-малкия обект, който би генерирал ясно забележими гравитационни вълни на Земята. Оказва се, че все още ще бъде доста голям: за да бъде открит от LIGO, извънземен кораб-майка ще трябва да тежи приблизително колкото Юпитер, да пътува с една десета от скоростта на светлината и да бъде в рамките на 326 000 светлинни години от Земята .

Възможни ли са космически кораби с такъв мащаб и скорост? Изследователите не знаят, но се надяват да намалят размера на кораба до по-разумни пропорции с внедряването на все по-чувствителни детектори за гравитационни вълни (GW), като космическата антена за лазерен интерферометър на Европейската космическа агенция за 2037 г.

Физиците също отбелязаха, че усъвършенстваните извънземни варп задвижвания ще създадат модели на гравитационни вълни, които ще бъдат различими от естествените източници и че, ако бъдат открити, тези извънземни вълни могат дори да дадат на хората улики за това как да проектират технологията обратно. „Това е така, защото формата на GW сигнала зависи изцяло от траекторията на обекта“, пишат те в статията. „По този начин, когато се открие пакетен сигнал, човек може да се опита да обоснове качествата на наличния транспортен механизъм въз основа на формата на GW сигнала.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори