Извънземните не са се свързали с нас, защото не показваме признаци на интелект

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Млечния път - стандартна структура
Ивайло Красимиров

Защо извънземните не са се свързали с нас? Може би смятат, че Земята е скучна. Нов документ за предпечат, публикуван в базата данни arXiv, предполага, че интелигентните извънземни може да определят всички планети, на които има живот, за особено интересни. Ако животът се е развил на много планети в галактиката, тогава извънземните вероятно се интересуват повече от тези, където има признаци не само на биология, но и на технология, авторът на изследването Амри Вандел, астрофизик от Еврейския университет в Йерусалим, пише в статията.

Документът предстои да бъде рецензиран. Проучването изследва парадокса на Ферми, който твърди, че като се има предвид възрастта на Вселената, е вероятно интелигентните извънземни да са развили космически пътувания на дълги разстояния досега и следователно е вероятно те да са посетили Земята. Фактът, че не са (доколкото знаем), може да е доказателство, че няма друг интелигентен живот в галактиката Млечен път.

Но експертите предложиха други обяснения за изчезналите извънземни: може би те са посещавали Земята в миналото, преди хората да еволюират или да могат да запишат посещението. Или може би космическите пътувания на дълги разстояния са по-трудни, отколкото се смята. Може би извънземните са развили напреднала цивилизация твърде наскоро, за да стигнат до Земята. Или съзнателно са решили да не изследват космоса. Възможно е дори да са се самоубили.

В новата статия Вандел предлага друго възможно обяснение: че животът всъщност е наистина често срещан в Млечния път. Ако много от скалистите планети, обикалящи в обитаемата зона на звездите, съдържат живот, извънземните вероятно няма да пилеят ресурсите си, изпращайки сигнали до всяка една – може да се окажат в опит да комуникират с извънземни водорасли или амеби.

Ако животът е често срещан, интелигентните извънземни вероятно са много по-заинтересовани от признаци на технология. Но техническите сигнали може да са трудни за откриване. Земята излъчва сигнали, откриваеми от космоса (под формата на радиовълни) едва от 30-те години на миналия век. На теория тези сигнали вече са обхванали около 15 000 звезди и орбитиращите им планети, но това е малка част от до 400 милиарда звезди в Млечния път. Освен това, пише Вандел, отнема време за всяко обратно съобщение от извънземни, за да се върне, така че само звезди в рамките на 50 светлинни години са имали време да отговорят, откакто Земята е започнала да излъчва извън планетата. Дори по-лошо, най-старите радиосигнали на Земята не са били умишлено излъчвани в космоса, така че те вероятно са толкова изкривени след около една светлинна година, че извънземните няма да могат да ги различат, според Universe Today.

(Първото преднамерено високомощно излъчване към извънземни със съобщение от Аресибо през 1974 г. бе насочено към кълбовидния звезден куп M13. Някои учени смятат, че е време да изпратят друго.)

Вандел заявява, че освен ако интелигентните цивилизации не са много често срещани, с повече от 100 милиона технологично напреднали планети в Млечния път, е вероятно сигналите на Земята да не са достигнали друга форма на интелигентен живот. Въпреки това, с времето и тъй като нашата планета излъчва все повече и повече радио сигнали, става по-вероятно технологичните сигнали на Земята да намерят интелигентни слушатели, пише Вандел.

Констатациите предполагат, че може би няма интелигентни цивилизации в рамките на около 50 светлинни години от нашата планета, пише той. Но интелигентният живот може и да е там – те просто чакат нашето обаждане.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори