Една историческа среща: какво прави Dawn при Церера?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В петък, 6 март, космическият апарат Dawn на НАСА влезе на орбита около планетата джудже Церера.

Космическият апарат ще се занимава с изследване на повърхността на небесното тяло.

Според плановете на НАСА към 2016 година сондата трябва да приключи своята мисия.

Какво знаем за планетата джудже?

Церера е най-близката до Земята планета джудже (средно разстояние между орбитите – около 263 млн. км). Тя е разположена в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Наречена е в чест на древноримската богиня на плодородието Церера.

Церера е открита през 1801 г. от италианския астроном Джузепе Пиаци. В началото тя била призната за планета, ставайки осмата, известна по това време (Нептун и Плутон още не били открити). От 1802 г. започнали да наричат Церера астероид. От 2006 година отново започнали да я отнасят към планетите джуджета.

Диаметърът на Церера е около 1000 км (двойно повече от следващия по големина астероид – Веста). Церера се върти по орбита около Слънцето, подобно на Венера, Марс, Уран и Нептун.

Астрономите смятат, че Церера има каменно ядро и ледена мантия и океани от течна вода под своята повърхност.

Какво вече успя да предаде сондата Dawn?

На 13 януари 2015 година, на разстояние 383 000 км от Церера, сондата предаде снимка, на която се виждат участъци, подобни на кратери.

На 12 февруари 2015 година, на разстояние 83 000 км от небесното тяло, сондата предаде снимки на планетата, на които се виждат бели петна, чиято природа остава неясна.

На 19 февруари са получени поредните изображения на Церера от разстояние 46 000 км. На тях се вижда, че едно от ярките петна има петно съсед, разположено в пределите на общия с него кратер.

Космическият апарат се намира в Космоса вече седем години и половина. За това време той е преодолял почти 5 млрд. километра.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори