Ехо от Хималаите ще унищожи Лос Анджелис

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikipedia
Антония Михайлова

Защо Еверест се е смалил и защо земетресения като това в Непал заплашват да унищожат Лос Анджелис заедно с Холивуд?

Серията земетресения, разтърсили Непал в края на април и началото на май 2015 година, са станали най-големите и разрушителни катаклизми от 1934 година насам. В резултат на трус с магнитуд 7,8 по Рихтер загинаха над 9000 души, 100 000 пострадаха. Около половин милион къщи се оказаха напълно разрушени, а 300 000 – сериозно повредени.

Катманду е разположен на земен участък с размери 120 на 60 км. Вследствие на последното земетресение този регион само за 30 секунди се изместил с 3 км на юг. Големи земетресения в района на Хималаите се случват много рядко. През ХХ век е имало четири земетресения с магнитуд 6 по Рихтер или повече. Най-силното от четирите, Бихар-Непалското земетресение с магнитуд 8 по Рихтер, е било през 1934 г.

Изучаването на земетресенията от 2015 и 1934 година показало, че в основата на двете събития е нарастването на тектонското напрежение в земната кора.

Що се отнася до признатите от ЮНЕСКО паметници на Световното наследство, то само в Катманду са пострадали седем от тях. По данни на департамента по археология на Непал са разрушени над 30 дворци и храмове.

В продължение на 20 години Жан-Филип Авак, геолог от Калифорнийския технологичен институт, изследва Хималаите – най-активната планинска верига на сушата. Изследванията са насочени към изучаване на процесите на образуване на планините, които водят до земетресения, подобни на това от пролетта на 2015 г.

Специално за тази цел екип учени под ръководството на Авак са разположили в Непал мрежа от GPS станции, което позволило да се проследи движението на земната кора по време на трусовете. Благодарение на данните, получени от спътниците и сеизмологичните станции, Авак и колегите му успели да възпроизведат какво именно се е случило със земната повърхност през април 2015 година. Резултатите са публикувани в списанията Science и Nature Geoscience.

В първото изследване учените са установили, че непалското земетресение се е случило в резултат на главно фронтално издигане на Индийската плоча, която потъва под Евроазиатската със скорост 2 см годишно. Те са открили, че трусовете са започнали на северозапад, на 75 км от Катманду, и са се разпространили на изток със скорост 2,8 км в секунда.

„От гледна точка на геологията Непал е място, където може да се очакват големи земетресения. Благодарение на получените GPS данни ние знаем как са се движили плочите през последните две десетилетия. И все пак всяко земетресение поднася изненади“, отбелязва авторът на изследването.

Главната изненада за учените била, че продължилото 40 секунди земетресение се оказало различно от предишните. Установено било, че вместо резки трусове, които да следват един след друг в продължение на няколко секунди и да разрушат малките сгради, този път между трусовете имало около 4-5 секунди. Подобни „бавни“ земетресения представляват опасност за високите постройки.

Това е обяснението 60-метрова кула, която преживяла земетресението от 1934 година, този път да рухне.

Освен това в резултат на земетресенията се смалил и най-високият връх в света – Еверест (Джомолунгма). Според американските специалисти височината на планината е намаляла с около 2,5 см, а Анапурна да нарасне с 20 см.

Всички тези внезапни преображения са свързани със земетресенията и движението на тектонските плочи. При това самата долина на Катманду се сравнява от изследователите с купа, пълна с желе. Освен това такива земетресения с продължителен период между трусовете предават енергията различно и затова не се вписват в съществуващите представи на геолозите.

„Смятам, че такива земетресения могат да се случват не само в Хималаите. Да вземем например Лос Анджелис. Ако такова земетресение се случи там, то такива петсекундни трусове с последващото предаване на енергия ще унищожат 50-етажни сгради“, резюмират изследователите.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори