Експерименти с „нощно виждане” са опасни за очите (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Независим екип американски биохакери заявиха, че са разработили технология за нощно виждане, която позволява на човека без допълнително оборудване да вижда в тъмнината в продължение на няколко часа на разстояние до 50 метра.

Крайъгълен камък на заявената методика се явява прилагането на светлочувствително вещество – хлорин е6. Той се получава от микроводораслите Spirulina Platensis и се използва например за лечение на хемералопия – т.нар. кокоша слепота, при която се затруднява или изчезва способността за виждане в тъмното.

Разработчиците уверяват, че ако се капне в очите смес от хлорин е6, инсулин и физиологичен разтвор, то ретината го попива и ще бъде способна да вижда при слабо осветление.

Биохакерите са изпитали разтвора върху свой служител, като капнали с гутатор в конюнктивалния му сак по 3 дози смес от 50 мкл (микролитра) във всяко око. След прилагането на разтвора в очите поставили черни лещи, за да ги защитят от светлината, а също поставили слънцезащитни очила. След това доброволецът бил подложен на серия тестове, в хода на които било установено „значително“ подобрение на зрението в период „до няколко часа“.

Но тези толкова сензационни резултати предизвикали основателни съмнения сред специалистите, които бързат да предупредят желаещите да експериментират със своето зрение.

Както станало ясно, „технологията“ е основана на изследвания от 2007 година на д-р Иляс Вашингтон от Колумбийския университет, който за първи път открил потенциала на хлорин е6 за лечение на някои разстройства на зрението.

В експеримента на калифорнийския екип не били отчетени индивидуалните особености на зрението на доброволците, затова резултатите от тестовете не издържат никаква критика от научна гледна точка.

По-просто казано, „подобреното зрение“ с висока вероятност може да не е нищо повече от експериментална грешка.

Освен това прилагането на посочения разтвор може да окаже неблагоприятно въздействие върху клетъчната структура на окото – хлорин е6 е способен да предизвика гибел на клетките и да нанесе щети на ретината при нарушени условия на дозировката.

Неговото съчетание с инсулин вероятно увеличава ефективността на разтвора, но и засилва токсичността в клетките.

Изводът е кратък и ясен: самостоятелното приложение на хлорин е6 за „подобряване“ на нощното зрение е не само безполезно, но и опасно.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори