Електрически импулси лекуват депресия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

©Bio Quick News
Димитър Димитров

Колкото и спорно да звучи, електроконвулсивната терапия (ЕКТ) е един от най-ефективните методи за лекуване на тежки депресии. Въпреки че терапията има леко варварска репутация, факт е, че за много пациенти, на които лекарствата не помагат, това е единственото нещо, което потиска симптомите им.

Въпреки ефективността си, ЕКТ причинява странични ефекти като загуба на памет, объркване и сърдечни проблеми. Но изследователи от университета в Нов Южен Уелс (UNSW) в Австралия са демонстрирали нов вид ЕКТ, който има същата ефективност и по-малко странични ефекти.

Лечението се нарича ултракъса пулсова стимулация и си прилича с обикновената ЕКТ по електродите, закачени за главата. Пациентите са под обща упойка. Към мозъка се изпращат малки електрически импулси. Целта е префронталния кортекс, защото при него се отчита ниска активност, когато хората се намират в състояние на депресия.

Основната разлика е в дължината на импулсите. При новия метод те са дълги 0.3 милисекунди, а при обикновената ЕКТ дължината е 1 милисекунда.

В миналото изследователите смятали, че по-къси импулси означава по-ниска ефективност. Учените от UNSW разгледали шест международни проучвания върху над 689 пациенти и разбрали, че по-късите импулси вършат същата работа.

„Анализите ни показаха, че ултракъсата стимулация значително намалява загубата на памет, а ефективността на двата вида е почти еднаква“, казва Колийн Луу (Colleen Loo), главен автор на изследването. „Проучването ни потвърждава, че ултракъсата пулсова терапия трябва да е клиничен метод. Ефективно е, а и паметта е от значение.“

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Psychiatry.

Science Alert

Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори