„Еротичната пещера“ в Германия вече не е еротична

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Karina Rottner
Антония Михайлова

Необичайните рисунки в пещерата Мандерхоле в Южна Германия, смятани за единствения пример на живописно изкуство на територията на страната, по-скоро са възникнали в резултат на работата на същите природни процеси, които пораждат сталактитите, твърдят археолози от университета в Ерланген-Нюрнберг, цитирани от РИА Новости.

През 2005 година археолозите направиха сензационно откритие на територията на Бавария – те откриха в пещерата Мандерхоле няколко десетки рисунки на възраст 12-16 хиляди години. Сензационността беше в това, че никога преди не е откривана скална живопис в Германия, а също в характера на самите рисунки – както заявиха техните откриватели, древните художници са надраскали на стените на пещерата няколко пениса и абстрактни женски фигури.

Откриването на „еротичната пещера“, както я кръстиха германските медии, привлече вниманието на много други археолози и палеоантрополози, включително специалисти под ръководството на Джулия Блуменрьотер (Julia Blumenroether) от университета Ерланген-Нюрнберг (Германия).

Нейният екип се усъмнил в достоверността на откритието и направила експедиция в Мандерхоле, като получили снимки на „пенисите“ и „жените“ и ги анализирали с компютър, като изучили формата на рисунките, техния химичен състав и ги сравнили с това, как са нарисувани други образци на изкуството от този период във Франция и Италия.

Този анализ разкрил няколко необичайни неща в рисунките от Мендерхоле, които са накарали Блуненрьотер да се усъмни, че те са оставени от човек. По-конкретно линиите по форма напомняли не на латинската буква V, както всички останали „гравюри“ от каменния век, а плосък овал, което е по-характерно за природни процеси. Освен това на края на линиите отсъствали тънки линии, които обикновено се появяват поради грапавостта на повърхностите от този период.

Освен това нито един от другите образци на изкуство от неолита и края на мезолита не приличал на рисунките от Мендерхоле, което още повече усъмнило учените, че тези линии са оставени от човек.

Авторите на статията дори се опитали да възпроизведат картините в лаборатория, използвайки пълни копия на оръдията на труда от онова време, и не могли да повторят същите форми и линии.

Както смятат изследователите, рисунките от Мендерхоле са възникнали в резултат на работата на природни процеси, аналогични на тези, които се пораждат от сталактити, сталагмити и други неравни повърхности във всички пещери на Земята.

По такъв начин учените лишиха Германия от единствения образец на живописно изкуство от каменния век.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори